Само десните се поклониха пред жертвите на Народния съд

Само десните политици от групата общински съветници на „Нова република” в Разград се поклониха днес пред паметната плоча на жертвите на комунистическия режим в Старите гробища.
На 13 март 1945 година 15 разградчани получават смъртни присъди от Втория състав на Русенския народен съд, заседавал в Разград от 28 февруари до 10 март.
Днес пред общия им гроб, вторият в листата кандидат за народен представител на „Нова република” Жоро Чобанов каза, че никой никога не бива да забравя факта, че без съд и присъда са убити хора, само защото са се родили по това време или защото са имали някакво професия. Споменът и поуката трябва да бъдат с нас и сега, защото насилието не си е отишло – над свободата на свободното слово или пък на администрацията върху обикновените граждани. И на това трябва да се сложи край, категоричен бе адвокат Чобанов.
Вече 72 години идвам тук и продължавам да не разбирам с какво разстреляните наши съграждани са могли да пречат на държавата – двамина свещеници, учител и директор на гимназия, шапкар и грънчар, най- обикновени хора. Те и техните близки, също не разбраха защо набързо сформираният само с указ т.нар. „Народен съд” избра точно тях, разказа пред паметната плоча Димитър Дачков Попов, също репресиран от комунистическия режим.
Преди поклонението пред общия гроб, заупокойна молитва за душите на зверски ликвидираните преди 72 години разградчани отслужи отец Дмитри Терзи в храма „Св. Георги Победоносец”.
Парламентарни избори 2017
КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.