Сайтът на ЦИК – отново под атака

Хакерската атака към ЦИК е овладяна и не мисля, че представлява проблем, казва председателят на „Информационно обслужване“ АД проф. Михаил Константинов в интервю за Агенция „Фокус“.
„Мисля, че и в момента сайтът на ЦИК е достъпен, работи без проблеми, което ще рече, че атаката очевидно е била по-слаба“, посочва проф. Константинов.
Сайтът на Централната избирателна комисия отново е под хакерска атака и се зарежда бавно, съобщи по-рано говорителят на комисията Александър Андреев пред БНТ. Проблемът засега обаче не е толкова голям, колкото на изборите предходната неделя, когато сайтът се срина. Имало е проблем за секунди. Засега страницата на ЦИК се отваря, но зарежда много по-бавно. Прави се проверка и ако се налага, ще бъде повишено нивото на сигурност, каза Андреев.
По преценка на Константинов, избирателната активност към момента е между 10-12% и продължава да расте: „Данни за т. нар. активност при нас не постъпват. Това е информация, която ЦИК получава чрез Общинските избирателни комисии. По моя оценка е 10-12%. Но тя очевидно ще расте. Не можем да говорим за активност, при положение, че не знаем колко са избирателите в страната. Има някакви списъци, в които има някакви имена. В момента имената са сравнително почистени, защото в списъците за местни избори са 6,4 милиона. Няма ги онези 7 милиона имена, което означава, че 600 хиляди фантома са махнати, сега, като махнем още 600 хиляди, ще получим числоу близко до истинското“.
„Има претоварване на сайта на ЦИК, което очевидно е някаква хакерска атака, но засега „Информационно обслужване“ се справя“, коментира говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Изборният ден протича нормално. Резултатите за избирателната активност в страната все още не са обобщени, посочи той. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.