Русия отмени безвизовия режим и пусна бариерата пред турските селскостопански продукти

Съгласно подписания на 28 ноември указ на президента Владимир Путин, от днес влиза в сила забрана за внос в Русия на турски селскостопански продукти. По данни от 2014 г., когато търговията между двете страни не страдаше от политическо напрежение, общата стойност на забранените продукти възлиза на 1,7 млрд. долара годишно.
Санкцията бе наложена заради свалянето на руски бомбардировач Су-24 над Сирия.
Най-тежко ще бъде засегнат вносът на цитрусови плодове и домати. Според официалната статистика, цитирана от „Интерфакс“, тази година, до инцидента със самолета Русия е внесла от Турция 300 хил. тона домати за 288 млн. долара и 255 хил. тона цитрусови плодове за 172 млн. долара.
Забранява се също вносът на много други зеленчуци и плодове – лук, зеле, краставици, броколи, ябълки, праскови, нектарини, кайсии, ягоди и пр. Спира вносът и на птиче месо. На руския пазар няма да се допуска дори сол от Турция.
Според министъра на селското стопанство Александър Ткачов Русия ще замени турските стоки с доставки от Азербайджан, Иран, Узбекистан, Мароко и ЮАР.
Освен това от 1 януари турски организации или фирми, контролирани от турски граждани, нямат право да се занимават в Русия със строителство, инженерно-техническо проектиране, туристически бизнес и хотелиерство.
Обсъжда се предложение на Министерството на промишлеността и търговията да се наложи забрана върху вноса на 70-80% от стоките на турската лека промишленост.
Москва отменя и безвизовия режим с Турция.
За да се нормализират отношенията, Москва постави две условия: Анкара да се извини официално и да плати щети за сваления самолет и убития пилот. Турция отказа, настоявайки, че руският самолет е проникнал в нейното въздушно пространство и е бил свален законно.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.