Румен Овчаров: Токът е опасен – винаги може да те удари

Енергетиката в България на практика е фалирала сфера и е на доизживяване. Минаха годините, когато тя концентрираше финансовия ресурс на държавата в себе си.
Това заяви в интервю за бТВ бившият министър на енергетиката Румен Овчаров.
По думите му бизнесът е в правото си да протестира, но не трябва да се забравя, че българският бизнес е един от най-енергоемките в Европа и че именно и бизнеса е част от проблема с продължаващото задлъжняване на НЕК.
„Нормално е когато ти отрязват от печалбите, да протестираш, но нормално ли е да протестираш срещу компания, която си задължил“, отбеляза той.
Хубаво е, че този път КЕВР не се поддаде на натиск и се опита да постави някакви рамки в сектора. За съжаление обаче отново заплануваните мерки и действия не се изпълняват достатъчно системно и строго, каза Румен Овчаров и допълни: Не може да налагаш мораториум например за приемането на нови ВЕИ-та в енергийната система и да отваряш широко вратите за едно година на така наречените централи от животинска тор. За тази една година може да се случи същото каквото и с ВЕИ-тата преди време.
Според Овчаров енергетиката е в сегашното си състояние заради некомпетентността. „Когато влизаш в енергетиката, само за да откраднеш, получаваш този резултат“, заяви той.
Сегашните управляващи разбират проблема и имат желание, но нямат компетентност, заяви той. „Цената ще я платим всички ние и колкото по-късно стане, толкова повече ще платим“, коментира още бившият министър.
„Токът е опасен – винаги може да те удари“, подчерта той.
Овчаров посочи, че два са начините за справяне с проблемите в енергетиката – да се намалят разходите, т.е. „да се затворят кранчетата, през които изтича“, и да се увеличат разходите.
За съжаление нито една от двете мерки не се осъществява правилно, допълни той.
Бившият енергиен министър посъветва колегите си експерти, като например Делян Добрев, Трайчо Трайков, които коментират как един от сериозните дългове, които са задължили НЕК е този с проекта „Цанков камък“, да не забравят, че 50 процента от парите по проекта бяха платени именно по времето на първия кабинет на Бойко Борисов. Овчаров обясни, че въпросния проект не е започнал по негово време, а е бил онаследен от предишните управляващи в доста напреднала степен на строителство.  /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.