Роботът Робчо ще събира отпадъци в ОУ „В.Левски”

Нов проект спечели ОУ „Васил Левски” в Разград, в конкуренция със 180 училища в страната. Одобрените са само 17.
Проектът, по който вече е започнала работата, е по програмата „Роботика за България”. В следващите 6 месеца 75 деца от четвърти до седми клас от училище „В.Левски”, плюс двама ученика от ОУ „Любен Каравелов” в Попово, които ще се състезават за Разград, ще разработват програми, с които да движат робота Робчо.
А Робчо, с помощта на децата ще събира отпадъци от определеното на работната маса сметище и ще ги пренася до базата, като един от отпадъците ще трябва да бъде изхвърлен разделно, ще изгради по-висок комин, и ще го обърне в друга посока, за да не замърсява.
Ментори на децата са Венелин Николов, преподавател по информатика и информационни технологии, и Цветанка Пенчева, учител по английски език.
robco2След като приключат работата си по зададените проекти, всички школи ще се явят на финално представяне в края на май, където ще демонстрират своите постижения по роботика. Жури, съставено от представители на световни технологични гиганти, работещи у нас, ще определи кои от младите програмисти ще влязат в националния отбор на България по роботика за следващата година.
ОУ „В.Левски” ще се бори да стане национален отбор, и ако това стане, ще се явява на международни състезания.
Програма „Роботика за България” е обучила преподавателските двойки в менторство и работа в екип, осигурила е оборудване, което съдържа комплект Lego с програмируем модул и състезателно поле. В училището вече работят по проекта, като са сглобили робота и са го програмирали да се движи по определена линия. Предстои да изпълнят първото задание – до месец да го програмират така, че да постави един боклук в контейнера. Те ще бъдат наблюдавани на живо от журито и ще отчитат дейността си ежемесечно.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.