Реформаторите с отделни промени за съдебната реформа

Реформаторският блок ще внесе свои промени за съдебната реформа, които ще бъдат отделно от проекта на министерство на правосъдието и ГЕРБ. Това стана ясно днес. Проектът за промени в съдебната система не е изготвен заедно с нас, ние ще внесем нашите предложения отделно и ще ги обсъдим с партньорите, заяви Димитър Делчев от РБ. Промяна във възможността за освобождаването на главния прокурор е сред най-важните предложения на депутатите от блока. Те ще предложат да може да се прекратява мандатът му от президента със сезиране на Висшия съдебен съвет от народните представители.
В момента депутатите нямат подобно право. Освен това от РБ искат главният прокурор да може да се вика на отчет по различни теми пред народното събрание. Подчертавам, че промяната за прекратяването на мандата на главния прокурор ще искаме да влезе за наследника на Сотир Цацаров, за да няма подозрения, че имаме нещо срещу него, допълни Димитър Делчев. Освен това реформаторите ще предложат гражданите да имат право да обжалват закони пред Конституционния съд, но няма да искат промяна на мандата на главния прокурор. Подкрепа за тези идеи те ще търсят сред ПФ и АБВ, пише „Стандарт“.
Патриотите обаче засега не са казали зад кои идеи седят твърдо и зад кои не. Очаква се по-късно през деня да има среща за съдебната реформа в кабинета на Цецка Цачева.
„Официална позиция за промените в съдебната система и Конституцията от БСП обещаха да дадат по-късно. Личното ми мнение е, че очаквах повече от вносителите. Това ще е един от най-козметичните ремонти на Контситуцията“. Това заяви Мая Манолова по повод съдебната реформа. Според нея промените няма да направят по-справедлива съдебната процедура, а единственото следстви еще бъде подмяна на Висшия съдебен съвет с удобни хора за мнозинството. Ставаме сидетели на поредния апетит за власт на РБ, обясни тя. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.