Референдуми и избори може и в един ден

Референдумът ще влезе в преходните и заключителните разпоредби на Изборния кодекс и ще бъде в правомощията на президента. Той няма да е задължително да бъде заедно с национални избори, но няма да е задължително да бъде и отделно от тях.
За това са се договорили партньорите в управляващата коалиция на консултациите за изборното законодателство.
Миналата седмица Народното събрание забрани избори да се провеждат извън българските дипломатически и консулски представителства в чужбина. Тово провокира недоволство от българи по света, които на последните избори успяха да се организират и да открият стотици допълнителни секции.
„Ако беше правителство на ГЕРБ, въобще нямаше да ги приемем“, коментира вчера премиерът Бойко Борисов и насрочи срещата за днес.
След срещата председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов уточни, че се дава възможност на избори да се регистрира местна коалиция, като се изброяват партиите и формациите, които я формират, без да се изписва наименованието, както досега. Това е формата и начина, за да се знаят кои са тези политически субекти с цел да ограничим корпоративните и икономически коалиции на местно ниво, посочи той.
Предизборната кампания остава 30 дни, а всички партии и предизборни щабове ще са в правото си да правят кампанията 30 или по-малко дни, стана ясно още.
Текстът за задължителното гласуване вече е приет и в момента се обединяваме около становището да има дерегистрация на избирателя, когато той не участва в два последователни, национални, еднакви по вид избора, посочи Цветанов. За гласуването в чужбина ще търсим допълнителен консенсус и ще можем да постигнем решение, което да е от полза за българските избиратели, каза той.
Машинното гласуване сега е прието да става експериментално. В момента премиерът е възложил да се провери какви са техническите възможности и да бъде въведено за не по-малко от 500 секции, както и да се търси вариант за машинно преброяване, информира Цветанов.
Текст, че гласуването в чужбина ще се извършва в консулства и посолства, остава, подчерта по време на брифинга народният представител и председател на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. Той добави, че предстои да бъде предложен съпътстващ текст, с който да се даде възможност за частично гласуване извън консулствата и посолствата, но той предстои да бъде детайлизиран.
Не се притесняваме от българите в Америка или от Европа, притесняваме се от едни други хора, които гласуват под диктовката на друга държава, коментира Красимир Каракачанов.
Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок Найден Зеленогорски посочи, че въпреки приетото от парламента решение в чужбина гласуването да се извършва само в консулствата и дипломатическите представителства, от групата подготвят свое предложение, свързано с възможността да се откриват максимум до 50 избирателни секции в конкретна държава.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.