Разделно и безвъзмездно ще събират опасни отпадъци от домакинствата в Разград

Разделно и безвъзмездно ще събират и съхраняват опасни отпадъци от домакинствата в Разград, става ясно от обявление на интернет страницата на местната администрация.
Община Разград, редом с общините Шумен, Левски, Созопол и Съединение, е избрана с предпроектно проучване по Българо-швейцарската програма за сътрудничество като пилотна община за изграждане на общински център за разделно събиране и съхраняване на опасни битови отпадъци. По проекта ще бъдат създадени и мобилни събирателни пунктове в съседни на пилотните пет 17 общини. Предвижда се финансирането да бъде осигурено в рамките на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.
Кметът на общината има задължение да осигури площадка за безвъзмездно предаване на опасни битови отпадъци. След изграждането, центърът ще бъде предаден в собственост на община Разград и вписан в нейните активи.
В центъра за опасни отпадъци ще се приемат лакове, бои, разтворители, грундове, лепила, смоли, мастила, перилни и почистващи препарати, препарати за растителна защита, фотографски материали, антифриз и спирачни течности; лекарства с изтекъл срок на годност; живак и живачни термометри; ръкавици, маски, филтри, използвани при боядисване и почистване.
В пунктовете ще се приемат още и негодни за употреба батерии и акумулатори, старо електрическо и електронно оборудване: телевизори, монитори, телефони, принтери, факсове, радио- и фотоапарати, апарати за кръвно налягане, микровълнови печки и подобни; смазочни и моторни масла.
Приемането ще става по два начина: директно от гражданите, които ще донасят отпадъците в центъра и чрез мобилен събирателен пункт.
В общинския център в Разград ще работят четирима души: трима, обслужващи площадката /отговорник и двама специалисти, единият от които – химик/ и един шофьор.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.