Разград протестира срещу цените на горивата и данъците на колите. 500 човека затвориха пътя Русе – Варна

Недоволните и гневни – основно млади хора – се организираха спонтанно в социалните мрежи и доказаха, че градът е жив

На паркинга пред древния „Абритус“ не е имало толкова хора поне от три години, когато разградчани посрещнаха любимия „Лудогорец“ с поредната шампионска титла.

Този път множеството се събра в спонтанен протест, организиран в социалните мрежи, срещу високите цени на горивата, повишаването на данъците на автомобилите, гражданската отговорност за автомобилистите и въвеждането на системата „бонус–малус“.

Хора от всякаква възраст, пол и занятие – първо на по чаша кафе, а после от дума на дума – те се насочиха пеша към изхода на града в посока Шумен и там за половин час затвориха главни път Русе-Варна. Поне 500 души, огромната част от тях млади и видимо гневни на държавата мъже и жени, съвсем цивилизовано обясняваха на спрелите коли и камиони защо са на пътя, срещнаха от тях разбиране и всичко бе абсолютно спокойно. Блокадата продължи от 11.30 до 12.00 часа.

Негласно множеството единодушно пропускаше коли с бебета вътре. Пропусна и линейка, но прогони нахалник, вероятно от парламента, който имаше неблагоразумието да се „легитимира“ със светлини за специален режим на движение. Видял обаче тръгналите насреща му хора, депутатинът направи остър обратен завой, при който за малко не отнесе мантинелата и отпраши в обратна посока. „Нека провери пътя през Лозница“, бе коментарът по негов адрес.

Всички бяха впечатлени от пълното отсъствие на държавата и властта от протеста. Патрулка се появи, едва когато шествието вече се прибираше към колите си на паркинга. Единият от полицаите опита да разбере кой точно е организаторът на протеста, но получи вкупом отговор, че организатори са всички, а имаше и конкретен отговор: „Бат Бойко е организаторът!“

Точно в същото време от там мина закъсняла за протеста жена, която с аплодисменти зад волана на колата си поздрави хората на пътя за стореното от тях в изминалия час преди това.

Докато хората разговаряха помежду се на шосето, се заговори, че горивата са почнали да падат само при слуха за очакваните протести днес във всички големи градове на държавата. А разградчани си обещаха, че ако недоволството в цялата страна не стресне управляващите, следващата неделя пак ще бъдат на кафе пред древния „Абритус“.

И сякаш да го докажат, пак спонтанно но в поразяващо единомислие,в две колони с включени аварийни светлини и включени клаксони, досущ като на рокерско шествие, днешните недоволни обиколиха главните улици на града и открито показаха, че са тук, че ще отстояват правата си докрай.

 

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.