Разград е на път да остане без единна ВиК асоциация, губи европейски пари

Лудогорието е на път да остане без единна ВиК асоциация, ако се съди по резултатите от проведените общи събрания на Асоциация по ВиК на територията на „Водоснабдяване-Дунав“ – Разград днес и на Асоциацията по ВиК на територията на „Водоснабдяване и канализация” – Исперих миналия петък.
На заседанието днес не присъстваха представители на община Попово, Лозница и Цар Калоян, заради което не бе взето решение за присъединяване на Община Завет и Община Кубрат към „Водоснабдяване – Дунав” – Разград. Бе съгласуван само бизнес планът за развитие на дейността на „Водоснабдяване-Дунав“ ЕООД в Разград като ВиК-оператор за периода 2017-2021 година, съобщиха от пресцентъра на областната администрация.
Секретарят на Асоциацията Надя Йорданова информира за проведените разяснителни срещи в Исперих, Завет и Самуил за обединениe в един ВиК оператор в областта и изпълнение на ВиК реформата у нас. Йорданова припомни факта, че на 30 юни, на свое заседание Общинският съвет в Исперих взе решение да не бъде част от ВиК реформата, както и упълномощаването на кмета на община Исперих да гласува „въздържал се” за промяна на границите на обособената територия, чрез отделянето на община Завет от асоциацията в Исперих.
Заради това, а и заради невключването на община Кубрат в обособената територия на „Водоснабдяване Дунав”, се спира ВиК реформата и се възпрепятства усвояването на европейски средства на територията на Лудогорието от ВиК оператора, като бенефициент по Оперативна програма „Околна среда – 2014-2020” и общините, изготвили своите проекти попрограма „Развитие на селските райони”.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.