Разградските медици искат държавата да плаща изработените в болниците дейности над утвърдените лимити

С конструктивни предложения до Министерство на здравеопазването завърши срещата при областния управител на тема „Обсъждане на мерки за подобряване на здравеопазването в област Разград и на въпроси относно финансирането на болничните заведения в областта“. Участваха ръководителите на РЗОК – Разград д-р Камелия Станева и РЗИ – Разград д-р Ася Генева, управителите на МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Марин Керчев и МБАЛ „Исперих“ ЕООД д-р Заргар, директорът на ЦСМП – Разград д-р Николай Йоцов, както и председателят на Регионалната структура на сдружението на общопрактикуващите лекари в България д-р Селиме Карагьозова.
Директорът на РЗОК – Разград д-р Камелия Станева представи обстойна информация за състоянието на здравеопазването на територията на областта. Според данните от РЗОК – Разград цялата надлимитна дейност за периода декември 2015 г. – ноември 2016 г. е в размер на 1 053 131 лв. За периода декември 2016 – март 2017 г. отчетената дейност на ЛЗБП над утвърдените стойности е 181 739 лева.

Д-р Станева направи оценка на регионалните фактори, определящи потребността на населението от медицинска, дентална помощ, лекарствени продукти и консумативи за домашно лечение. Тя заяви, че общо за областта остават вакантни 24 практики за ПИМП. Това налага практики да бъдат обединявани и обслужвани от един общо практикуващ лекар. Директорът на РЗОК-Разград сподели още, че са изпратени писма до Надзорния съвет на НЗОК със съответната мотивация за допълнително финансиране на болниците в областта.
Д-р Генева подчерта, че основен проблем е демографската криза – силно застаряващото население, и че през последните 1-2 години, благодарение на редица предприети мерки е намаляла детската смъртност на територията на областта.
Останалите участници в срещата също споделиха мнения и предложения. Управителите на двете болници заявиха, че надвишаването на лимитите на болничните заведения е поради факта, че те са многопрофилни и има редица отделения, в които не достигат средствата и освен това не могат да връщат пациенти дори и да са достигнали определения лимит.

След направените обсъждания участващите в дискусията се обединиха около няколко предложения, които ще бъдат изпратени до Министерството на здравеопазването и Народното събрание. Предлага се да се спре прехвърлянето на средства от параграф в параграф по бюджетната сметка на НЗОК. Утвърждаването на бюджетните средства за ЛЗБП, от НС на НЗОК да се осъществява на исторически принцип, брой преминали случаи и касово изпълнение бюджета на ЛЗБП за предходната година, а не за тримесечен период. Да се създаде регламент за случаите на реализирани бюджетни икономии от ЛЗБП, да се използват от конкретното ЛЗБП в рамките на календарната година или при неусвояването им да се разпределят към други ЛЗБП на територията на област Разград;
Да се създаде регламент за заплащане на изработената от ЛЗБП дейност над утвърдените стойности в случай, че преминалите ЗОЛ в ЛЗБП не превишават броя преминали ЗОЛ през предходната година с 10%. Частните болници да не избират само най-изгодните клинични пътеки, а да поемат целите пакети в определени направления.
Участниците в срещата изразиха задоволство от факта, че за първи път областен управител инициира такава дискусия, на която да имат възможността да споделят проблемите си и изкажат своите предложения. Подобряване на здравните грижи за жителите на област Разград е важно за ръководството на Областна администрация, а за това е нужно възникналите проблеми да се обсъждат и да се търсят конструктивни решения за тях, категоричен бе областният управител Гюнай Хюсмен.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.