Работна среща за качеството на питейната вода при областния управител

Областният управител Петър Василев проведе в късния след обяд вчера работна среща с кмета на Завет Ахтер Велиев, на Самуил – Бейтула Сали, зам.-кмета на Исперих Илиян Дочков, представители на Регионалната здравна инспекция/РЗИ/ – Разград, Басейнова дирекция – Плевен и ВиК асоциациите в областта. Срещата инициирал инж. Айдън Мехмед – управител на „Водоснабдяване и канализация” ООД – Исперих, за да се обсъди проблемът със завишените стойности на нитрати в питейната вода в областта, съобщиха от пресцентъра на администрацията. Според проучвания на РЗИ – Разград в момента в някои населени места количеството на нитратите в питейната вода надвишавали леко допустимите стойности.
Едни от основните източници на замърсяването на водата били прекомерното или неправилно използване на органични и минерални торове в селското стопанство, отпадъчните води от бита и животновъдството.
По време на срещата областният управител направил предложение дискусията по проблема да продължи с работна среща на 24 юли, като освен към присъстващите на днешната среща се присъединят и представители на Асоциацията на зърнопроизводителите в Лудогорието, на отдел „Растителна защита” към Областната дирекция по безопасност на храните, ОД „Земеделие” и останалите общини от областта, за да да вземат адекватни мерки за решаване на проблема.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.