Работилница за мартенички в музея

Вече цяла седмица продължава организираната от отдел „Етнография” на Регионалния исторически музей Работилница за мартенички. Деца от различни възрасти и от различни училища в Разград идват, за да разширят своите познания за народните традиции, и най-вече за се подготвят за деня, в който ще си закичат символа на здравето и късмета – мартеницата.
И този път мястото на атрактивното занимание беше залата на къща музей „Димитър Ненов”, където етнографът Даниела Ганчева въведе участниците в символиката на този български обичай, а после те под умелото ръководство на художничката Таня Стоянова, реставратора на музея Таня Савова и уредника Таня Тодорова усукваха белите и червени конци, низаха мъниста, вплитаха пъстроцветни елементи, а заедно с тях – и пожеланията си.
За учениците от Природоматематическата гимназия „Акад. Никола Обрешков” и от Основно училище „Никола Икономов” беше истинско забавление изработването на мартениците. За първокласниците на ОУ „Н. Икономов” като че ли слънцето грееше специално. Това изнесе работилничката в двора на Етнографския музей. А след изработването на мартеничките малчуганите, водени от музейните специалисти, разгледаха етнографската експозиция и посветената на стария Разград експозиция в къща „Анание Явашов”.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.