Пътното: Готови сме за зимата. КАТ: Катастрофите и жертвите стават повече.

Готови сме за зимата. От 1 ноември сме на режим „зимно поддържане на пътищата”. От нужните 85 машини, само една е в ремонт. Осигурени са нужните материали за обезснежаване и обезледявене на настилките. Те са по пунктовете, изготвени са и графиците за дежурствата. Това каза на заседанието на Областната комисия по безопасност на движението днес директорът на Областното пътно управление в Разград Людмил Янев.
Според възможностите на бюджета от март досега са правени частични ремонти на пътни настилки, отводняване на пътища, ремонт на мантинели, банкети и канавки. Косени са храсти и треви – по първокласните пътища няколко пъти, по останалите – веднъж. Освежавани са пешеходни пътеки и са подменяни нужните, но увредени или липсващи пътни знаци. Ремонтиран е почти основно пътят към самуилското село Печеница и са изкърпени най-големите кратери по пътищата Побит камък –Завет и Самуил-Хърсово-Владимировци-Здравец.
Началникът на сектор “Пътна полиция” в Областна дирекция на МВР Диян Симеонов обаче започна анализа на пътно-транспортната обстановка в Лудогорието през тази година с тревожната констатация, че катастрофите и жертвите са станали повече в сравнение със същия период на 2014-та.
370 са сблъсъците по пътищата сега, били са 332, ранените са с 22% повече, загиналите през 2014 година са били девет, сега са с един повече. В катастрофите са пострадали 18 деца, две –тежко. Повечето са били пътници в колите и са ги возели или родителите, или близки роднини.
В над 94% от случаите катастрофите са заради грешка на водачите, само един случай е по вина на пешеходец. Заради несъобразена с пътните условия скорост за загинали 8 от всичките десет убити в пътната война. Станали са обаче по-малко катастрофи след употреба на алкохол – 25, с един убит и 10 ранени. Една от катастрофите е след сблъсък на кола във влак и шест – след удар на животни.
Диян Симеонов посочи и една любопитна статистика за пътния трафик по пътя Русе – Варна. Средногодишно, за едно денонощие, по този път в двете посоки се движат 4000 коли, автобуси, камиони и селскостопанска техника. Тъкмо заради наличието на трактори и други селскостопански машини, на днешното заседание бяха поканени арендатори и земеделски производители, на които бе обърнато специално внимание да почистват машините от калта преди да излязат на асфалта и сега, когато денят е много къс, зад машини с прикачен инвентар, задължително да има придружаваща кола с нужните жълти предупредителни светлини.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.