Първа копка за благоустрояването на „Орел“

Кметът на Разград д-р Валентин Василев и областният управител Гюнай Хюсмен направиха първата копка и стартираха проекта „Паркоустрояване на зелените площи в кв. „Орел“, Разград“. Водосвет отслужи архиерейският наместник отец Георги.
Проектът е на стойност 5 948 845 лева, финансира се по ОП „Региони в растеж 2014-2020“. По него ще се благоустрои южният парка в „Орел“, а в междублоковите площадки в две трети от жилищния комплекс ще се създадат зони за активен и пасивен отдих. Предвижда се строително-монтажните работи да приключат през юли 2019 г.
Пред събралите си жители на квартала д-р Василев пожела успех на изпълнителите и ги предупреди, че екипът на Община Разград ще бъде неотлъчно до тях, за да следи за качественото изпълнение на проекта. И помоли хората в квартала за още малко търпение, след което ще живеят в напълно обновено и облагородено място.

Кметът съобщи, че администрацията е готова с проекти и за останалата една трета на жилищния квартал и при налични средства ще кандидатства с тях.
Гюнай Хюсмен благодари на кмета и екипа му за всеотдайния труд, положен за стартирането на проекта, както и на европейските данъкоплатци, благодарение на които чрез европейската солидарност е финансиран проектът. На работниците областният управител пожела успех в изпълнението на проекта, а на жителите на квартала да бъдат бдителни и да помагат на Общината в упражняването на контрол върху дейностите, за да се превърне „Орел“ в зелен, приветлив и все по-красив квартал.
По проекта ще бъдат създадени или рехабилитирани 158 230 кв. м площи; ще бъдат засадени 1240 иглолистни и широколистни дървета, 1300 цъфтящи и с опадливи листа храсти, над 1500 м жив плет и затревяване на над 4600 кв .м зелени площи; ще бъдат изградени нови и възстановени съществуващи пешеходни алеи и тротоари; ще бъде монтирано парково и градинско обзавеждане; ново енергоспестяващо вътрешно квартално осветление; ще бъде осигурена достъпна архитектурна среда и гарантиран физически достъп за хора с увреждания и в неравностойно положение; ремонт ще има и по вътрешно квартални паркинги и улици.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.