Пълен комплект медали за девойките в Китай, многокато българско хоро на вечерта на нациите

Късно снощи от град Вухан, Китай, се завърнаха нашите участници в Световното ученическо първенство по лека атлетика. Както вече e-Razgrad съобщи, там Разград се представи с юношески отбор от Професионалната техническа гимназия „Ш. Петьофи”, а при девойките – със селектиран отбор на ОУ „В. Левски” и Гимназията с преподаване на чужди езици „Екзарх Йосиф“. В първенството участваIMG_0570ха отбори от 30 държави, като съвместно със Световните, се проведоха и Вторите азиатски ученически игри.Прекрасна организация и чудесни условия предоставиха домакините. Участието ни донесе най-доброто представяне на България от всички спортове, в които страната ни е участвала до сега, каза специално за e-Razgrad водачът на делегацията, експертът по спорт в просветния инспекторат в Разград Николай Миланов.

 

Успехът е на селектирания отбор на девойките, които спечелиха златен, сребърен и бронзов медал. Шампионка на диск е Полина Макаева – ученичка от Плевен, вицешампионка на 400 м стана Костантина Борисова, а в същата дисциплина бронзовият медал е за Екатерина Колева – и двете са ученички от Разградската езикова гимназия. IMG_0798На 800 м четвърта е Елена Борисова, която остана на крачка от бронзовото отличие. Четвърто място в тласкането на гюле зае Никол Петрова, а шеста е Екатерина Колева. На 100 м с препятствия на седмо място се класира Мила Лазарова, а осма на 100 м е Никол Петрова. В щафетата 4 х 100, 200, 300 и 400 м девойките се класираха на шесто място. В крайното отборно класиране селектираният отбор е седми – също най-добро класиране за леката атлетика до сега на български отбор. Водач на отбора бе Диана Първанова.
От юношите ни най-добри класирания постигнаха: Михаил Младенов – пето място на 200 м, Мустафа Мустафов – също пето място в тласкането на гюле, Цветелин Цонев – седми на тласкане на гюле и десети на 300 м с препятствия и Деян Чопаков – десети на 200 м. В крайното отборно класиране юношите са на осемнадесето място. Водач на отбора бе Красен Цонев, който е в основата и на успеха при девойките.IMG_0808
За отбора на девойките от Бургас, водени от Златинка Горова, това бе първо участие на такъв форум и записаха две осми и едно девето място в първата десетка на индивидуалното класиране. В крайното отборно класиране са на деветнадесето място.
Много добре се представи българската делегация на вечерта на нациите, като подредената маса бе посещавана от най-много посетители за да опитат български специалитети и да получат български сувенири. Най-много аплодисменти събра правото българско хоро, в което се включиха и представители от други отбори.IMG_0548
Конкуренцията във всички дисциплини беше изключително голяма, в някои участниците наброяваха 48. Въпреки закъснението с пристигането от един ден, поради закъснение на самолетния полет, невъзможността за провеждане поне на една тренировка и тежите атмосферни условия – много висока влажност и температури около 40 градуса, ръководителят на делегацията Николай Миланов е изключително доволен от представянето на всички отбори. Заради техния успех той получи и специалната купа от кмета на град Вухан.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.