Путин пристига в Анкара, за да обсъди Сирия с Ердоган и Рохани

Сирия и руско-турските отношения в енергетиката са акцентът във визитата на руския президент Владимир Путин в Сирия, която започва днес. Това е първото посещение на Путин в чужбина, откакто беше преизбран за четвърти мандат.

Събитието ще започне двустранно – първо при пристигането си Путин ще се срещне с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Очаква се двамата да наблюдават с видеоконферентна връзка първата бетонна заливка на изгражданата от руския гигант „Росатом“ АЕЦ „Аккую“ в южна Турция, който трябва да е готов до 2023 г.

След това те ще започнат разговорите си, като се очаква Сирия да е водеща в дневния ред. Още когато за пръв път стана дума за разговори в Анкара, те бяха замислени като среща за Сирия. Ден по-късно, утре сутринта, към тях ще се присъедини иранският президент Хасан Рохани.

Моменти на очакване

Путин, Ердоган и Рохани от две години са известни като „гаранти“ на мирния процес в Сирия, постигнали миналата пролет договорка за т. нар. „деескалационни зони“, в които би трябвало да се прекрати огънят. В нито една от тях обаче това не се случи автоматично със създаване на зоната, а в някои от точките конфликтът продължава (включително в контролирания предимно от бунтовници Идлиб). Очаква се бъдещето на „зоните“, които легитимираха съвместните им усилия в Сирия, да е сред обсъжданите теми.

Промяна

Отношенията между Анкара и Москва вече са далеч от кризата, в която бяха заради руския бомбардировач Су-24, свален от турските въоръжени сили.

Само за миналата година Путин и Ердоган са се срещнали 8 пъти и са разговаряли 20 пъти по телефона. Остават отворени обаче някои въпроси като например ограниченията за внос на турски домати, въведени след като се изостри напрежението.

Този път, часове преди Путин да пристигне в Турция, генералната прокуратура издаде заповед за ареста на живеещия в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен заради убийството на руския посланик Андрей Карлов през 2016 г.

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.