Протест в Кубрат за пътищата: „Добре дошли на Марс!“

С блокирани шосета и изписано на асфалта поздравление „Добре дошли на Марс!“ осъмна Кубрат тази сутрин. Още в 8.00 часа протестиращи граждани затвориха изходните пътища за Русе и Разград в знак на протест, заради разбитите пътища в региона.
„Тази асфалтова настилка е полагана тук преди 30 години, напълно е амортизирана, кърпежите само отварят нови дупки.“, обясни 37 годишният Беркант Ахмед, който от детството си спомня как валяците са асфалтирали шосето към Русе за последен път.
„В Кубрат вече става невъзможно да се прави бизнес. Разходите за поддръжка на колите стават непоносими, хората затварят малките си семейни фирми и емигрират. Аз имам агрофирма, 122 хиляди лева плащам годишно за винетки, застраховки и пътни такси за разрешителни, за да се движат едрогабаритните ми машини по републиканските пътища. Но тракторите ни заобикалят главното шосе по полските пътища, защото дори там където няма никаква настилка е по безопасно отколкото по кратерите на уж асфалтираните участъци. За мен ще е по изгодно всяка година да правя по един метър асфалтов път в общината, отколкото да плащам на държавата за пътни разходи“, смята Мариела Йорданова, собственик на фирма „Сортови семена“.
Разгневените протестиращи изнесоха на шосето разбити джанти и разкъсани гуми, повредени по време на слаломите из разбития асфалт в региона. Младежи пуснаха към небето десетки балони в бяло, зелено и червено, на които беше изписан лозунгът на протеста „Добре дошли на Марс! Да подкрепят недоволните в Кубрат дойдоха и жители на Исперих, които миналата седмица също се вдигнаха на бунт, заради разбитите след строителството на водния цикъл в града улици. „Ще протестираме и следващата седмица, и по следващата, докато ни чуят.“, категоричен беше Сезгин Яшар, лидер на недоволството в Исперих.
Дълги колони от коли се образуваха край блокираните участъци от двете страни на Кубрат, където всяка неделя идват хора от околните села заради традиционния пазар в почивния ден. Обявената пътна блокада в Кубрат бе планирана да трае от 8 до 12 часа. Инициаторите на бунта обясниха, че по затворените шосета ще минават само линейки, пожарни. Пътническия автобус от Дулово за София получи разрешение да завие и да търси биколен път, за да спази разписанито си.
„Сред нас тук са общински съветници, служители на полицията, на местната управа. Те са тук като граждани, защото всички страдаме от ужасните пътища.“, обяви Мариян Петров, който сред организаторите на гражданския протест.

Докато в Кубрат протестираха, от пресцентъра на АПИ в София разпратиха до медиите съобщение, в което се казва: “Над 20 млн. лв. с ДДС в момента се инвестират в рехабилитацията на два участъка от път II-49 Търговище – Разград – Кубрат – Тутракан, който свързва областите Търговище, Разград и Силистра. През м. г. стартира рехабилитацията на 21 км в участъка Търговище – Разград и още 10 км в участъка Кубрат – Тутракан. Двата проекта се финансират от Оперативна програма „Региони в растеж“ и ще завършат тази година…“

И още:

„В област Разград през 2017 г. и до края на април т. г. на път II-49 Разград – Кубрат – Тутракан са извършени текущи ремонти за над 530 хил. лв. с ДДС, а за подобряване състоянието на път II-23 Русе – Кубрат – Завет са вложени над 138 хил. лв. с ДДС. За основния ремонт на двата участъка са необходими десетки милиони лева, с които в момента АПИ не разполага…

Хроничното недофинансиране на пътния сектор през последните 25 години доведе до влошаване на състоянието им и в момента над 6000 км пътища се нуждаят от основен ремонт. Очаква се с въвеждането на тол системата да се увеличат трикратно постъпленията от пътни такси, които в момента са над 350 млн. лв. Тези средства ще бъдат инвестирани в рехабилитацията на пътища, което ще доведе до подобряване на пътната инфраструктура.“

Което, преведено на нормален език, означава: ПАРИ СЕГА НЯМА!“

/e-Razgrad.bg/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.