Протестите по границата с Турция продължават

Протестите на граничните пунктове с Турция срещу т.нар „изборен туризъм“ продължават. Ситуацията обаче засега е спокойна.

Край граничния пункт „Капитан Андреево“ протестиращите са около 40 души, прекарали нощта в палатки и автомобили. Охраняват ги служители на жандармерията, които взимат мерки пътят при граничния пункт да не бъде блокиран както вчера. Протестиращите обаче не се отказват от намерението си да препречат отново движението, ако забележат извънреден трафик на автобуси от Турция.

Край Малко Търново по думите на кмета на града Илиян Янчев бройката на протестиращите е 60. Той подчерта, че протестните действия са мирни, а пътят е отворен за преминаващи автобуси и леки автомобили.

„Границата е достъпна за всички, платното е отворено и в едната, и в другата посока. Хубаво е човек да има собствено мнение и да го отстоява, но не бива да пречи на другия“, обяви Янчев пред „Фокус“.

Протестиращите заявяват, че има достатъчно храна и вода и ще останат днес само за да наблюдават и броят автобусите. Илиян Янчев издаде заповед, че забранява провеждането на протести, така, че не се очаква да се случат проблеми, като на място е и лично директорът на областната дирекция на бургаската полиция старши комисар Калоян Калоянов.

Към момента преминаването през пункта Лесово е безпроблемно. За 10:30 часа в административния съд в Ямбол беше насрочено дело по жалбата на организации, които протестират срещу изборния туризъм. Оспорва се заповедта на кмета на Елхово, която принуди протестиращите да останат на паркинг, без да могат да блокират пътното платно.

Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.