Протестиращите в Македония скочиха срещу Европейския съюз

Гневът на протестиращите в Македония се насочи срещу Европейския съюз. След като полицията отцепи района около македонския парламент, демонстрацията на националистите в петък вечер се проведе пред представителството на ЕС в Скопие.

Демонстрацията е организирана от т.нар. гражданска инициатива „За единна Македония“, същата, която организира нахлуването в парламента в четвъртък вечер. Макар че се обявява за надпартийна, значителна част от нейните активисти са симпатизанти на ВМРО-ДПМНЕ и на бившия премиер Никола Груевски.
Те обвиняват европейските държави в намеса във вътрешните работи, тъй като изборът на албанец за председател на парламента беше признат в чужбина, а именно новият пост на бившия военен министър Талат Джафери стана повод за насилието.Ораторите на митинга пред представителството на ЕС обявиха, че с избирането на Джафери е „извършен държавен преврат“, насърчен от посланик на страна-членка на ЕС.
Активистите на „За единна Македония“ обвиниха лидера на социалдемократите Зоран Заев, че подарява суверенитета на Македония на чужди държави.

„Това е сценарий за унищожение на Македония“, твърдят демонстрантите. Те настояват за незабавно провеждане на нови парламентарни избори в страната, цитирани от „Курир“.

По-рано днес македонското МВР съобщи, че за безредиците в и около парламента в четвъртък са задържани 8 души.

При безредиците са ранени над 100 души. 70 граждани, 22 полицаи и 3 депутати са потърсили долекарска помощ. Допълнително 7 души са лекувани в казармата „Гьорче Петров“.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.