Просветният министър заговори за матури на три модула

Провеждането на държавните зрелостни изпити може да бъде разделено на три модула, за да се ограничат опитите за преписване. Това заяви просветният министър Меглена Кунева пред журналисти в парламента.

Въпреки „драконовските“ мерки за сигурност на задължителната матура по български език и литература в сряда бяха анулирани 33 работи – 19 от които заради преписване. Репортери на БНТ и Нова телевизия отново успяха да си купят отговорите за теста.

Според Кунева и екипа й това ставало, защото имало ученици, които „изнасяли“ теста час след началото на изпита, тъй като той се решавал за 30 минути. А с „помощта на технологиите“ зрелостници в изпитните зали можело да получат отговорите.

Ако тестът бъде разделен на модули, въпросите ще се дават на части и преди предаването на едната, учениците няма да получават другата, което ще затрудни преписването, смятат в образователното ведомство.

Докато Кунева отговаряше на въпроси на журналисти, спортният министър Красен Кралев я пререди на парламентарния контрол, което ядоса депутатите от БСП. Социалистите заявиха, че управляващите не уважават парламентарния контрол. По-късно вицепремиерът ги увери, че иска да работи в разбирателство с опозицията.

На въпрос на Явор Хайтов от БДЦ и Петър Славов от Реформаторския блок за въвеждането на общо правно образование в училище, Кунева обясни, че с новия закон се въвежда предмет „Гражданско образование“ в най-горните класове, където учениците ще учат правни норми и др.

На въпрос на проф. Станислав Станилов от „Атака“ за отпадането от учебната програма на стихотворението „Арменци“ на Пейо Яворов, министърът разясни, че то ще бъде в списъка със сравнителна литература, с която учениците ще правят съпоставки.

 

 

ДНЕВНИК.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.