Продължава операцията на турската армия срещу цели на „Ислямска държава” и ПКК

Двама турски войници са загинали, а четирима са ранени при експлозия на кола-бомба и самоделно взривно устройство близо до югоизточния град Диарбекир, съобщи Reuters. Според властите нападенията са дело на кюрдската екстремистка групировка ПКК.
Турските въоръжени сили провеждат трета вълна от въздушни удари и наземни атаки срещу цели на „Ислямска държава“ в Сирия, и позиции на кюрдските бунтовници в Северен Ирак. Включването в кампанията на цели на ПКК застрашава примирието, договорено през 2013 г. и спазвано до момента, отбелязват експерти.
Според премиера Ахмет Давутоглу целта е кампания срещу „всички терористични организации“: „Добре запознати сме с терористичното сътрудничество между ПКК и „Ислямска държава“, което се наблюдава напоследък. Казвам го въз основа данни на разузнаването. И двете организации използват едни и същи бази да планират нападения срещу Турция. Затова нашите операции ще продължат докато не унищожим всички техни оръжия“.
Съединените щати осъдиха атаките на Анкара срещу кюрдските бунтовници. Според американски дипломат разширяването на кампанията е еднолично решение на Турция и не е договорено с Вашингтон в рамките на засилената офанзива срещу „Ислямска държава“.
Германският министър на отбраната Урсула фон дер Лайен също подложи на критика ударите на турски изтребители по лагери на Кюрдската работническа партия в Северен Ирак. Турция има право да се защитава от „Ислямска държава“, но е важно да продължи по пътя на помирението с ПКК, заяви министърът в интервю за неделното издание на вестник „Bild“.
/КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.