Продължават полицейските протести в страната

/КРОСС/Служители на реда от цялата страна отново излизат на протести заради орязаните си социални придобивки

В Шумен полицаите ще излязат пред страдата на Районното управление в 12 часа.

Полицаите от Сливен ще се съберат пред Областната дирекция на МВР през обедната си почивка. Протестът им се подкрепя и от надзирателите от женския затвор в Сливен.

Пред сградата на ОД на МВР в Благоевград полицаи също ще протестират в обедната си почивка. Протести ще има и пред полицейските управления в по- големите градове на областта. В Благоевград протестиращите ще раздават цветя на шофьорите. Очаква се периодично да бъде спирано движението по основната улица с пресичане.

Полицейските служители, надзирателите в затворите и военнослужещи от цялата страна протестират в защита на социалните си права, които Бюджет 2016 предвижда да бъдат намалени драстично. Ако промените бъдат одобрени, за работещите в сектор „Сигурност“ отпада допълнителното заплащане за прослужено време – 2% върху основната заплата за всяка година стаж. Добавката за храна за работещите в МВР ще се определя ежегодно със Закона за държавния бюджет, а безплатно с градския транспорт ще пътуват само служителите с полицейски функции, пожарникарите и „Гражданска защита“. Полагаемият платен отпуск, според промените, е намален от 30 на 20 дни на година, а таванът на обезщетението, което служителите на МВР и съдебна охрана получават при пенсиониране, се сваля от 20 на 5 до 10 брутни заплати.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.