Проверяват кой боядиса Лом-а в бяло, точно като името на реката

Двама експерти от РИОСВ – Русе бяха днес в Разград по сигнал на граждани, че река Бели Лом тече бяла като мляко, точно като името си.
Съдействие на екоекспертите оказаха зам.-областният управител Евгени Драганов, главният експерт Иван Дучев от отдел „Околна среда“ в Община Разград и експерти от „Водоснабдяване-Дунав“. Установено бе, че сивобелият цвят на водата в реката се влива от точка на заустване с неустановен към момента собственик до моста край блок „Чавдар“ срещу „Технополис“. Проследяване по шахтите за съдържание, подобно на оцветяването на водата, стигна до терена на едно от близките предприятия, а в границите на завода правомощия да инспектират имат само служителите на РИОСВ-Русе, затова проверката по шахтите продължиха само те.
Взетите от точката на заустване проби ще бъдат изследвани в акредитираната лаборатория към Градската пречиствателна станция в Разград за: отпадъчна вода, биологична потребност от кислород, химична потребност от кислород, амоний, фосфати, екстрахируеми мазнини, нефтопродукти.

Повечето резултати излизат на петия ден от залагането на пробите, само резултатите от химична потребност от кислород ще с готови за 24 часа, обясниха експертите.а
РИОСВ – Русе ще уведоми Областната администрация и Община Разград за резултатите от проверката си, веднага щом те излязат.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.