При огромни приходи хазартът плаща скромни данъци

Пазарът на хазартни игри в България показва бързо и агресивно разрастване. Според справката в системата Amadeus на Moody’s в България са регистрирани 1327 компании, които се занимават със залагания и хазарт. В същото време въпреки огромните приходи от хазарт платените данъци от него са скромна сума заради големите облекчения. Това съобщава в днешния си брой в. „Сега“.

В публикацията се посочва, че за близо десет години приходите от хазартни игри в България са се удвоили и само за 2017 г. са стигнали над 3 млрд. лв. Тъй като данъчните облекчения са огромни, платените данъци за 2016 г. са само 177 млн. лв. Най-голяма печалба се регистрира от игрите с изтриване на билети.

„Ако през 2017 г. пазарът на тютюневи изделия е оценен на 3.5 млрд. лв., то платените акцизи и ДДС са за близо 3 млрд. лв. При огромните печалби в хазарта платените данъци за 2016 г. са 177 млн. лв.“, показва анализ на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, цитиран от вестника.

Според данните най-печеливши са компаниите на Васил Божков, които организират и игрите с търкане на билетчета. За 2017 г. „Ню геймс“ АД и „Национална лотария“ АД са обявили оборот от 88.5 млн. евро и 15.3 млн. евро, а общият оборот от най-големите хазартни компании на бизнесмена достига 296 млн. евро. След данъчното облагане печалбата е около 76 млн. евро. За сравнение – според данните на Amadeus фирмите на Озкан и Саневиан имат оборот от 167 млн. евро и 69 млн. евро, а след данъците печалбата им достига 3.1 млн. евро и 5.8 млн. евро.

e-Razgrad

 

Международни изследвания показват, че хазартът създава зависимости, подобни на пристрастяване към наркотични вещества, коментира Тихомир Безлов. „Големият въпрос е защо политическите елити и бюрокрацията у нас за последните 28 години подкрепят нарастването на зависимостта от хазарта сред населението“, допълва той.

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.