Преследването на Асандж да бъде прекратено, призова ООН

Работна група на ООН (Working Group on Arbitrary Detention) взе решение в полза на основателя на WikiLeaks Джулиан Асандж, определяйки неговото преследване като необосновано, съобщава ВВС.
Работна група на ООН определи съдебното решение за арест на Асандж като необосновано.
Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж заяви, че ще се предаде на британската полиция в петък, ако работна група към ООН отсъди, че трябва да бъде арестуван, съобщиха по-рано AFP и Reuters.
„Ако ООН обяви, че съм изгубил случая срещу Великобритания и Швеция, трябва да напусна посолството по обяд в петък, за да се предам на британската полиция, тъй като няма смислена перспектива за ново обжалване, но ако бъде установено, че държавите са действали незаконно, очаквам незабавно да ми бъде върнат паспортът и да се прекратят опитите за задържането ми“, заявява Асандж в Twitter.
От повече от три години Асандж живее в еквадорското посолство в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция, където властите искат да го разпитат за изнасилване през 2010 г. Асандж категорично отхвърля да има нещо общо с подобно престъпление. Австралиецът се страхува, че впоследствие може да бъде екстрадиран в САЩ, за да бъде съден за изнасяне на стотици хиляди класифицирани военни и дипломатически документи.
През септември 2014 г. 44-годишният подаде оплакване срещу Швеция и Великобритания в работна група на ООН (Working Group on Arbitrary Detention). Той твърди, че престоят му в посолството граничи с незаконно задържане. Всяко решение на групата няма да има правно измерение, но в миналото други хора в подобна ситуация са били освобождавани на базата на отсъжданията.
Асандж привлече общественото внимание върху себе си с публикуването на класифицирана военна информация на САЩ в началото на 2010 г., която разкрива атака от 2007 г. на хеликоптери „Апачи“, при която в Багдад са убити повече от 10 души, включително двама служители на Reuters. По-късно през годината бяха разкрити над 90 хиляди класифицирани документа, разкриващи военната кампания на САЩ в Афганистан. После бяха разкрити почти 400 хиляди военни доклада на САЩ, включващи подробности за операциите в Ирак. Асандж публикува и милиони дипломатически документи, датиращи от 1973 година. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.