Премиерът е наредил конфискуване на разградските лъвчета

Премиерът Бойко Борисов е поискал от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе и от Българската агенция по безопасност по храните пълно съдействие за конфискуването на лъвчетата Масуд и Терез от община Разград и се е ангажирал животните да заминат за спасителния център в Холандия, където ще бъдат под наблюдение на специалисти заради здравословните им проблеми.
Това съобщи за „Дневник“ Явор Гечев от фондация „Четири лапи“ – една от организациите за защита на животните, благодарение на които лъвчетата, оставени почти да умрат след раждането си през септември, оцеляха и се възстановяват в София. Представители на „Четири лапи“ са разговаряли с Борисов по негова инициатива сутринта, часове преди днешния протест срещу повторното решение на общината в Разград да дари животните на община Пазарджик.
Пред „Дневник“ източник от политическия кабинет на премиера потвърди информацията и уточни, че по искане на Бойко Борисов юристи от правителството и екоминистерството оформят подробностите, за да могат лъвчетата да заминат в предложения от природозащитниците приемен дом в Холандия с перспективата след укрепването си да поемат към резерват в Южна Африка.

Изненада за Нено Димов
Решението очевидно е било взето през главата на екоминистъра Нено Димов, стана известно по време на протеста, на който се разбра за състоялата се по-рано среща.
Към 12 ч. пред сградата на Министерския съвет се събраха около 200 души. С пристигането на протеста, министърът на околната среда беше посрещнат в тълпата със скандирания „Нено в клетка“, „Нено зад решетката“, „Оставка“, „Вие сте позор, оставка и затвор!“. Неколцина протестиращи показаха на министъра снимки от мизерните условия, в които са били лъвовете в зоокъта в Разград, и го попитаха защо не е спазил поетия при протеста през декември ангажимент да предприеме конфискация на лъвчетата, ако общината не отстъпи от намерението си да ги изпрати в Пазарджик.
Министърът отговори, че законът не му позволява да действа, а собственикът на животните (министърът имаше предвид община Разград, бел.ред.) носи отговорността за своите действия. Нено Димов изтъкна, че е разпоредил проверка в зоопарка в Пазарджик и експертите от еконспекцията-Русе са констатирали, че условията там са подходящи за двете лъвчета. Думите на Димов бяха посрещнати с още скандирания „Оставка“ и недоволство. „Вие ще загубите напълно доверието на хората, защото не спазвате ангажиментите си“, обявиха протестиращите.
Минути по-късно Явор Гечев и Любомила Кривошиева от фондация „Дивите животни“ съобщиха за срещата при премиера и изразиха надежда, че този път ангажиментът ще бъде спазен. „Ние сме двама и няма да се справим сами. Натискът е голям и искаме да ни обещаете, че няма да ни изоставите в подкрепата си“, призова хората Гечев. Той подчерта, че разчита на думата на премиера и че позицията на министъра e необяснима, защото не е вярно, че законът ограничава действията му.
След протеста природозащитниците от „Четири лапи“ се отправиха към Министерството на околната среда, за да внесат жалба срещу бездействието на екоминистерството и на министъра по казуса и настояване за издаване на необходимите документи за транспортирането на двете лъвчета, както и на 3 годишния лъв Асен в спасителния център за големи котки FELIDA. Представителите на двете организации призоваха участниците в протеста също да внесат жалби.
След приключването на акцията пред сградата на правителството протестиращите тръгнаха към ековедомството на ул. „Мария Луиза“. Там те отново скандираха с обвинения срещу поведението на ресорния министър и искане за оставката му, след което се наредиха на опашка да подадат лично жалби в деловодството с настояване към министър Димов да предприеме мерки, да издаде разрешение и да улесни транспортирането на трите лъва до спасителния център в Холандия, където те да бъдат под постоянно медицинско наблюдение и да получат професионална грижа от експертен екип, като така те се намират в подходяща за вида им среда.
Зад идеята лъвчетата да отидат в друг български зоокът, вместо в приемния център в Холандия, природозащитници подозират частен интерес от страна на главния редактор на притежавания от депутата от ДПС Делян Пеевски вестник „Телеграф“ , който първоначално настояваше да ги осинови, както и оказан натиск над община Разград за рязката смяна на позицията. Предложението животните да бъдат дарени в Пазаджик – избирателния район на Пеевски, дойде лично от кмета на общината, въпреки признанието, че там няма условия за гледане на големи котки.
Вчера кметът Тодор Попов обяви, че вече се строят клетки и че поема риск с отглеждането на двете лъвчета, които не са в добро здраве, но е готов да наеме специалист да се грижи за животните. Ветеринарният лекар на зоопарка Паун Лазаров каза в интервю за Би Ти Ви, че няма опит в отглеждането на лъвчета и затова „подават ръка на фондация „Четири лапи“ и чакат помощ от тях“.

В крайна сметка: броени часове след като Нено Димов обяви, че няма законов механизъм, с които лъвчетата да не бъдат изпратени в зоопарка, директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев заяви, че още утре Терез и Масуд заминават за Холандия.
Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.