Предприемачите в Разград: Скъсана е връзката между общината, средните училища и реалните нужди от среда и кадри за местния бизнес

Скъсана е връзката между общината, средните училища и реалните нужди от среда и кадри за местния бизнес, бяха основните теми в дискусията на бизнесмени от Разград със зам.-министъра на икономиката Даниела Везиева. Срещата бе организирана от „Индустриален клъстър – Лудогорие“.
Предприемачите бяха единодушни, че общината е голям длъжник по отношение на мерки за насърчаване на местния бизнес и дългосрочна визия за развитието на икономиката тук, както и на подходящи условия и инфраструктура за привличане на външни инвеститори в столицата на Лудогорието.
Те определиха като странно и нелогично поведението на Регионалния инспекторат по образованието, който изготвя годишния план-прием на ученици в професионалните гимназии без да търси местния бизнес и да се съобразява с реалните му нужди от кадри в производствата. Имаше и изказвания, че просветните чиновници подреждат паралелките в средните училища, изцяло съобразени с реда на желанията на кандидат-гимназистите и училищните ръководства, които пък търсят на всяка цена пълняемост на паралелките заради делегираните бюджети.IMG_5086
Преди това зам.-министър Везиева запозна бизнесмените с възможностите за кандидатстване на предприятията по ОП „Иновации и конкурентоспособност“, като бе отделено специално внимание на процедурата „ Енергийна ефективност на малките и средни предприятия“ с приоритети за енергийни технологии и тяхната енергийна и ресурсна ефективност.
Тук препоръките към държавата бяха две: да облекчи процедурите за кандидатстване, да намали обема на нужните всевъзможни документи и не на последно място – да опрости текстовете на самите програми, които сега заради модата да се използват всевъзможни чужди думи и заемки в тях, са на места неразбираеми. Втората препоръка бе правителството наистина да обърне поглед към малкия и среден бизнес. В подкрепа на това бе посочена статистика, според която в 92% от предприятията в Разград, заетите са до 9 души.
Домакин на срещата бе „Дружба“ АД. При пристигането си зам.-министър Даниела Везиева бе посрещната от директора инж. Румен Костов, който заедно с екипа си й показа как предприятието става все по-успешно на вътрешния и международните пазари, благодарение на амбициозната си инвестиционна програма и внедряването на нови технологии – с 1 300 000 евро е изцяло обновен цех за производство на бутала, сегменти и болтове за двигатели с вътрешно горене. И ултрамодерният леярен полуавтомат за отливки на същите тези бутала, които отиват при ВИП клиентите на „Дружба“ в Германия. Машината е в завода от три дни и италиански майстори още я монтират.
В предприятието непрекъснато се откриват нови работни места, а за отношението към условията на труд, красноречиво говори светещото табло на входа – 314 дни без трудови злополуки.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.