Преглеждат четвъртокласниците за гръбначни изкривявания

Започнаха профилактичните прегледи за гръбначни изкривявания при четвъртокласници във всички учебни заведения на територията на общината, съобщиха от пресцентъра на местната администрация.
Прегледите са по програмата за „Промоция и профилактика на детско юношеското здраве в детските и учебни заведения на територията на община Разград“, част от Общинската програма „Закрила на детето 2014-2015 г.“
Проучването обхваща около 450 ученика от основните и средните общообразователни училища. Прегледите се извършват от лекар – педиатър на груповата практика „Д-р Петрови” ООД – Разград. Целта на проучването е да се открият ранни деформации на гръбначния стълб, а откритите случаи да бъдат насочвани за консултация със специалист и лечение.
Честа причина за поява на гръбначните изкривявания е неправилната телесна стойка при седеж на чина или стола, носенето на тежката ученическа раница в едната ръка или само на едното рамо и др. Децата с недобро физическо развитие, със слаб мускулен тонус, със зрителни смущения са по-податливи и при тях по-лесно се развиват нарушения в телодържането и изкривяване на гръбначния стълб.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.