Правителството с 14 спешни мерки преди голямото снеготопене

Кабинетът е приел решение за незабавно прилагане на 14 превантивни мерки заради предстоящото пролетно снеготопене. С тях трябва да се предотврати рискът от наводнения и бедствия в страната, които биха застрашили човешкото здраве, реши Министерският съвет на днешното си заседание.
Правителството ще изиска от собствениците и операторите на язовирите да осигурят свободни обеми във водоемите, така че да могат да поемат високи води, както и контролирано изпускане на води от тях до минимален безопасен обем.
Собствениците трябва да проверят тяхното състояние, за да не се допусне възникването на каквито и да е било аварийни ситуации. Те и операторите ще трябва да докладват за състоянието на съоръженията.
„В момента в България няма безстопанствени язовири, ясни са собственици, оператори, контролиращи органи“, посочи екоминистърът Ивелина Василева след заседанието, цитирана от БГНЕС.
Сред мерките е и осигуряване на проводимост на речните легла на разстояние до 500 м след язовирните стени.
Агенция „Пътна инфраструктура“ ще проверява подмостовите пространства и трябва да почисти замърсявания или натрупвания там.
Областните управители, кметовете на общини, „Напоителни системи“ и собственици трябва да предприемат спешни действия за укрепване на защитните съоръжения.
Местната власт се задължава да организира наблюдение на водните нива на язовирите и при възникване на опасност от наводнение да оповести и изведе населението от застрашените райони./КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.