Правителството подготвя нов закон за социалните услуги

Правителството подготвя нов закон за социалните услуги. Идеята е с него да се засили конкуренцията между доставчиците на различните видове услуги и да повиши качеството на живот на хората, които разчитат на помощ от държавата и общините. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на работно посещение в Разград днес.
200 милиона лева отделя държавата годишна за социални услуги, а добре развита мрежа от доставчици предлага над 1600 вида услуги. До момента обаче управлението на този вид дейности се уреждаше от Закона за социално подпомагане. Бъдещето е на комплексните услуги – здравни и социални, които да помагат на хората да живеят в домашна среда, като получават нужното им подпомагане, каза министър Русинова.
Според нея държавата ще инвестира в развитието на мрежа от услуги, които старите хора да получават докато живеят у дома си. Схемата „Независими живот” вече действа и в нейните рамки се предлагат различни видове асистентска помощ на хората от третата възраст, които не могат да се обслужват изцяло сами.IMG_5347 (1296 x 864)
В Разград министър Зорница Русинова бе с колегата си Десислава Танева – министър на земеделието и храните по покана на кмета на града д-р Валентин Василев.
Заедно с областния управител Манол Кившанов и заместничките му Нурие Црънгалова и Виолета Тодорова те гостуваха в Дневния център за възрастни хора с увреждания „Подай ръка“ и в Дома за възрастни хора.
В Дневния център за всички имаше изненада: Станка Борисова и Свилен Радев исяха знакова българска песен, с която ще участват в Националния конкурс за творчески изяви за хора с ментални увреждания „Неоткрити красиви надежди“ в Шумен през есента. След като разгледа изложбата от изработени от потребителите изделия министър Русинова им каза, че спокойно могат да кандидатстват за подкрепа по програмите за социални предприятия.
Много хубави думи чуха министрите от живеещите в Дома за възрастни хора за екипа, които се грижи за тях, но поискаха асансьор, а от кмета Василев – поне две съдомиялни машини.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.