Правителствени служители от Румъния и България със забрана да пътуват в САЩ заради корупция

Бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция. Това заяви заместник-помощник държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Хойт Ий на изслушване в американския Конгрес във вторник в подкомисия на Камарата на представителите по европейски и евроазиатски въпроси за оценка на рисковете в бъдещите отношения между САЩ и Унгария.
Изслушванията се състояха в контекста на влошените двустранни отношения, предизвикани от авторитарния уклон на правителството на Виктор Орбан и от решението на Държавния департамент да забрани достъп до американска територия на шестима унгарски официални представители.
Хойт Ий заяви: Бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България имат забрана да пътуват в САЩ поради подозрения за корупция.
Заместник-помощник държавният секретар заяви още, че не може да съобщи имената на лицата, на които е наложена забрана, а само техния брой.
Не можем да съобщим имената публично, както не представихме публично имената на хората от Унгария. Не можем да приложим двоен стандарт.
Министерството на външните работи няма информация да е в сила забрана на български правителствени служители да влизат в САЩ заради корупция. Това заяви говорителят на министерството Бетина Жотева по повод изказването на Хойт Ий в Конгреса. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.