Полицейското насилие в България се наказва само в 11% от случаите

Полицейското насилие в България се наказва само в 11% от случаите. Това сочи проучване на Българския хелзинкски комитет (БХК), съобщиха от организацията.

Проучването обхваща периода 2000 г.-2015 г., през които в МВР са постъпили 1146 жалби за нанесени телесни повреди и незаконно задържане. В едва 11% от случаите е наложено наказани. 300 жалби са счетени за неоснователни, а при 725 не е намерено нарушение. Съвсем друга е картината, когато жалбата все пак е стигнала до съд и има произнасяне по нея. „За сравнение, когато жалбата е минала през съда, в 61% от случаите полицаите са намерени за виновни. Това води до заключението, че в системата на МВР липсва ефективен механизъм за разследване и наказване, когато служителите на реда превишат правомощията си“, пише в съобщението на БХК.

Дори и когато се установи нарушение, наказанията са леки, установили са от организацията. „Според МВР едва 18 са уволнените полицаи за последните 15 години, на 48 е наложена глоба, а 11 са били осъдени условно с лишаване от свобода (за период от 1,5 до 3 години). Обикновено глобите са в размер от 500 до 1000 лева, като липсва информация дали те на практика са изплатени“, пише в съобщението.

Друг сериозен проблем, който отбелязват от БХК, е липсата на ясна информация за броя на случаите на полицейско насилие. Едва 1/3 от съдилищата са предоставили информация за тези дела. В същото време броят на жалбите е в пъти по-голям.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.