Пожарите в Кипър се разрастват

Критична остава ситуацията в Кипър, след като пети ден интензивните пожари продължават да се разрастват и не могат да бъдат овладени. Безпрецедентното бедствие доведе до исторически пробив в отношенията между Кипър и Турция. Вече пет страни помагат на острова в потушаването на огъня, очаква се отговор и от Русия, съобщава БНР.

Огромният пожар, който бушува в централния планински район на острова от неделя по обед, продължава да е извън контрол. След повече от 60 часа борба частично бе овладян единият от фронтовете на стихията, но вторият остава много интензивен. В драматични часове във вторник следобед пламъците достигнаха само на метри от първите къщи на едно от селата и бяха спрени с неистови усилия. Над 60 противопожарни коли и повече от 450 огнеборци и доброволци са в горящата територия. Само за един ден самолетите и хеликоптерите изсипаха вода 230 пъти.

Огненият ад в Кипър доведе до безпрецедентен политически пробив в отношенията между Никозия и Анкара. Турция, която не признава Република Кипър, обяви, че е готова да изпрати веднага два хеликоптера и самолет за гасенето на пожара. Те са в Мерсин и Анталия, най-близко до района на бедствието. Република Кипър приема турската помощ, при условие че тя бъде предоставена като част от оперативния план на държавата заедно с останалата международна помощ в рамките на Европейския съюз, която в момента е в ход, съобщи президентът Никос Анастасиадис късно снощи. Ако тази помощ се осъществи, това ще бъде първият контакт между Кипър и Турция след военната й инвазия на острова през юли 1974 г.

Вече пет страни участват в спасителната операция в Кипър. Хеликоптери и самолети изпратиха Израел, Гърция, Великобритания, Италия и Франция. Европейският съюз ще поеме транспортните разходи на страните членки. Кипър поиска помощ и от Русия, официален отговор се очаква днес. България обяви, че може да предостави наземен модул от пожарникари, но заради труднодостъпния планински терен Кипър се нуждае от летателна техника.

 

Cross.bg

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.