Пламен Димитров: Търсим устойчивост, адекватност и поносимост на пенсионната реформа

„Най-важното в постигнатото съгласие между правителството, синдикатите и работодателите за пенсионната реформа е, че са спазени три основни принципа – за устойчивост на финансите и допълнително увеличение на вноските, нарастване на събираемостта на осигуровките, адекватност и поносимост на пенсионната система с ясна визия занапред. ” Това заяви днес пред журналисти в Разград президентът на КНСБ Пламен Димитров.IMG_2416
Според него по този начин ще се върне доверието на работещите, защото те ще знаят какъв процент от доходите си ще получат като пенсия. Всички мерки в пакета документи, които предстои да се гласуват от парламента, гарантират увеличение на пенсиите с 40% за следващите 10-12 години, поясни лидерът на КНСБ. Това по думите му е малко, но е сигурна стъпка напред. С въвеждането на прозрачни и по-лесни механизми според него ще мотивира хората да не крият доходите си, още повече че това е престъпление и ще се налагат санкции.
Пламен Димитров говори и за поносимостта на реформата, която е трудна, дори невъзможна за някои групи. Но това по думите му е най-мекият вариант за пенсиониране на хората от най-масовата трета категория труд, тъй като стъпката ще бъде с нарастване на възрастта с 1 месец за мъжете и 2 месеца за жените, до достигане на 65 години. За първи път е разбутан сектор „Сигурност“, където ще бъде въведена минимална възраст за пенсиониране 52 години и 10 месеца, каза Димитров и допълни, че предстои диференциация на минималната възраст в сектора, в зависимост от длъжностите. Минималната възраст IMG_2410за работниците в сектора ще расте плавно до 55 години. Като завоевание Димитров коментира запазването в перспектива на учителския пенсионен фонд, което гарантира сигурност на още една голяма съсловна част от българското общество.
Предстои до края на лятото да бъдат готови и другите два пакета с допълнителни мерки – за инвалидните пенсии и за капиталовите схеми.
Пламен Димитров участва в юбилейния дискусионен форум „25 години КНСБ – в борба за справедливост за работеща България”. Приветствие към участниците поднесе зам.-областният управител Нурие Црънгалова, гост на форума бе и зам.-кметът на Община Разград Любомир Цонев. Председателят на РС на КНСБ Грациела Ранкова връчи грамоти на 30 активни синдикалисти от областта.

След приключването работата на форума Пламен Димитров се срещна с областния управител. Петър Василев запозна госта си с икономическото състояние на Лудогорието и подчерта, че сред основните приоритети в политиката му е развитието на региона с целенасочена работа за привличане на инвеститори и разкриване на нови работни места. Трябва да превърнем нашата област в притегателен център за инвеститорите, а една от правилните стъпки в тази насока е да предлагаме качествени и образовани кадри, подчерта Василев. oblast

Той представи и обсъдена вече идея между него и ректора на Русенския университет „Ангел Кънчев” Христо Белоев да бъдат разкрити нови специалности в сферата на социалните дейности във Филиала на университета в Разград – единственото висше училище в Северна България, което подготвя специалисти в сферата на биотехнологичната, хранително-вкусовата и химическата промишленост. Факт, който „ние трябва да използваме и да насочим вниманието си в неговото развитие”, подчерта Василев.
От своя страна Пламен Димитров подкрепи идеята и обеща съдействие, „за да останат нашите деца в страната“.
/e-Rdzgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.