Пиратската партия е фаворит за парламентарните избори в Исландия

Еzx450y250_2739239дна от най-радикалните партии в Европа – Пиратската партия в Исландия, очаква силни резултати на предстоящите парламентарни избори, пише в. „Гардиън“.

Пиратите са начело на почти всички социологически проучвания в последната година. Изборите на 29 октомври идват, след като премиерът Сигмундур Гунлаугсон подаде оставка през пролетта. Досиетата от Панама го уличиха, чепритежава милиони в офшорни сметки и това отприщи масови протести сред 300 000 население на Исландия.
На изборите през 2013 г. Пиратите получиха 5% от вота и 3 места в 63-членния парламент. Сега обаче те очакват по-голяма подкрепа – около 28%.

Според политолози, докато тогава вотът е бил предимно протестен, подобен на този за СИРИЗА в Гърция и „Подемос“ в Испания, сега Пиратската партия има по-ясна програма и цели.
„Бавно осъзнаваме какво се случва“, коментира лидерът Биргита Йонсдотир. „Странно е и е много вълнуващо, но сега сме добре подготвени. Не страхът трябва да движи промяната, а куражът и надеждата. Ние сме популярни, а не популисти“.

В какво вярват Пиратите

Пряка демокрация и възможност гражданите да предлагат законови промени, прозрачност на управлението, убежище за Едуард Сноудън – това са част от исканията на Пиратската партия, която е сродна с останалата част от пиратското политическо движение, започнало в Швеция.
След нападението срещу сатиричното списание „Шарли ебдо“, те започнаха кампания за отмяна на законите за богохулство с мотива, че правото на изразяване трябва да е неограничено право на изразяване, докато не наруши правата на други граждани.
Според Пиратите Исландия не бива да става член на Европейския съюз, освен ако народът не реши това с референдум.

ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.