„Пилко“ и „Амилум“ се включиха в празника на МИГ – Исперих „Исперих – отворени пространства“

С активни участници, нескрит интерес, интересни идеи и открити възможности за кариерно развитие и създаване на собствен бизнес премина празникът „Исперих – отворени пространства“, организиран от МИГ – Исперих.
Двудневният форум трябваше да повиши информираността, интереса и участието на местната общност в предстоящи проекти и перспективи за развитие на територията.
В рамките на тематичния модул „Стратегията на МИГ – Исперих с фокус към младите хора и възможности за реализация и развитие, обмен на идеи и добри практики“ Неда Зарева, Доктор по когнитивна наука и психология и бизнес консултант „Човешки ресурси и управление” с презентацията си „Да надникнем отвъд ХОРИЗОНТА” показа на младите хора потенциала на региона, в който те живеят и това, че съществуват съвсем реални причини да останат там и за в бъдеще. Тя представи реални факти от публикувани в медиите данни за инвестиции и номинации на предприятията в Лудогорието. В Разград „Амилум България“ разширява значително дейността си тази година. „Пилко“ ЕООД бе номинирано за „Работодател на годината” за 2017. за принос към осигуряването на заетост на безработни лица на трудовия пазар в седемте общини на област Разград. И двете фирми проявяват загриженост към младите хора и общността в Исперих.
Накрая Неда Зарева разказа своята лична история… историята на една коренячка софиянка, която въпреки чуденето и маенето на повечето си близки, роднини и приятели „надникнала отвъд ХОРИЗОНТА“ и избрала да се пренесе от столицата на България в столицата на Лудогорието и търси поприще точно в този регион. С радост разбрала, че изобщо не е сбъркала.
Новина пред участниците в празника на МИГ – Исперих съобщи Надя ЗАХАРИЕВА, програмен директор на Фондация „Америка за България“. Тя представи Програмата „BASE“, по която ментори-доброволци събират хора и ги образоват от „А“ и „Б“ как да създадат свой собствен бизнес.
Наесен фондация „Америка за България“ ще организира в Исперих с Местната инициативна група клас по Програма „BASE“. В продължение на 13 четвъртъка по три часа 20 различни ментори ще представят под формата на игри и упражнения, много интерактивно, пред 30 участници от различни сфери от бизнеса: маркетинг, продажби, планиране, ценообразуване, как да си отворим магазин, как да намерим клиенти, как да проучим пазара. След това участниците ще подготвят свои бизнес планове и ще ги представят пред жури.
Менторите ще бъдат хора практици, които са започнали своя бизнес от нулата – сами. В програмата могат да се включат желаещи да имат свой бизнес от 18 години нагоре.
Програмата има награден фонд от 10 000 лева.
Фондация „Америка за България“ вече е работила с тази програма, заедно с американското посолство и клъстър „Средногорие“ в село Мирково, където 11 души представили и защитили свои бизнес планове.
Деловата част на „Отворените пространства в Исперих“ води изпълнителният директор на Местната инициативна група Емилия Германова. Презентациите видяха и чуха, а и участваха в дискусиите земеделски производители, представители на малкия бизнес, неправителствени организации, на местната власт и местни институции, Историческият музей, читалище „Съзнание“, средношколци от двете гимназии в града.
Всички те се обединиха около идеята за активизиране на местните хора да представят своя продукция на „Фестивал на плодородието“, а част от тях и да се включат в курса на Програма „BASE“ през есента.
Празникът завърши с концерт на Тони Димитрова и нейния оркестър.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.