Парламентът ще гласува парите за униформи на полицаите

Парламентът ще гласува на първо четене промените в Закона за МВР, с които на полицаите, неполучили униформи, ще бъде изплатена паричната им равностойност. Предложението бе на народни представители от ГЕРБ и дойде ден след като премиерът Бойко Борисов обеща пари за униформи и премахване на лимита за гориво на полицейските коли на националното съвещание на МВР в понеделник.

Предложението бе гласувано в комисия тази седмица, а вчера след среща с вътрешния министър, синдикатите официално обявиха намерението си за национален протест в началото на юли в столицата.

В началото на месеца синдикатите поискаха 15-процентово увеличение на полицейските възнагражения. От думите на вътрешния министър Валентин Радев обаче стана известно, че няма как да се случи в настоящия момент, защото няма аргументи за това. По късно, обсъждайки проблемите на служителите в системата, премиерът Бойко Борисов увери, че правителството ще осигури средства за униформи, които полицаите не са получавали от 4-5 години, както и за гориво.

Освен това в програмата на народните представители са включени и измененията в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които предвиждат и преместването на делата за корупция в специализирания съд, както и други промени, свързани с по-бързото разглеждане на делата.

Сross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.