Париж благодари за уникалната българска изложба

За мен историята на България беше една мечта, защото само бяхме чували за българските археологически открития, но не бяхме ги виждали. Вежди Рашидов направи така, че трудът на археолозите да бъде познат във Франция и това е най-големият подарък, който българският министър на културата направи на френската научна общност и на Музея „Лувър“. С тези думи президентът на Лувъра Жан-Люк Мартинез благодари днес на министър Вежди Рашидов за уникалната българска изложба, открита късно миналата вечер в световния музей.
Жан-Люк Мартинез беше награден днес от министър Вежди Рашидов с най-високото и престижно отличие на Министерството на културата – „Златен век“ с огърлие. Церемонията в салоните на българското посолство в Париж събра посланици и дипломати, историци, археолози, журналисти, сред гостите бе и председателят на Комисията по културата и медиите в Народното събрание Полина Карастоянова. Тук бе и проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. Както е известно, дейностите по цялостната организация на българското участие в изложбата ни в Лувъра се осъществяваха именно под ръководството на проф. Божидар Димитров.
„За мен е голяма чест да получа това отличие. То е високо признание не само за мен, но и за екипа ми и за целия Лувър“, каза при награждаването си Жан-Люк Мартинез.
Наградата „Златен век“ звезда на Министерството на културата получи г-жа Катрин Шевио – директорка на Музея „Роден“. „България има изключително богата история, свързана дълбоко с Франция и с Европа. Вежди Рашидов е двигателят на сътрудничеството на Музея „Роден“ с България, което се случи за първи път и аз съм много благодарна за неговата енергия“, каза г-жа Шевио. Тя подари на министър Рашидов няколко рисунки на Роден. „Част от тях ще намерят място в новата Национална галерия „Квадрат 500″ в София“, оповести Вежди Рашидов.
С високото отличие „Златен век“ – печат на цар Симеон Велики, министър Вежди Рашидов награди френските и български научни ръководители и куратори на изложбата ни в Лувъра: Беноа дьо Сен Шама, д-р Негин Матьо, д-р Александър Баралис, проф. Д-р Тотко Стоянов, доц. д-р Милена Тонкова.
„Пътят до реализирането на тази изложба беше дълъг и стръмен. Извън прожекторите останаха хората, които работиха повече от 3 години, за да бъде тази бляскава експозиция факт, и това са научните ръководители и кураторите. За техния труд каквото и да е отличие е малко, но „Златният век“ е нашият знак и израз за признание на работата им“, отбеляза на церемонията министър Рашидов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.