Панчов мост става Орлов мост

Панчов мост става Орлов мост, съобщи кметът на Разград Денчо Бояджиев. За първия ден на новата учебна година там, върху триметрови колони, ще са разперили криле в реални размери две царствени бронзови птици.
Но преди това започва дълго подготвеният ремонт на пътното инженерно съоръжение.
Идния понеделник строители ще затворят първо западната част на моста /от страната на Музикалния дом/. Ще бъде изравнена нарушената дъга между насипите от двете страни и самия мост. Ще бъдат излети бетонните пети за постаментите, ще бъде пренареден тротоарът, ще се появи нов красив парапет. След завършването на тази част, същото упражнение ще бъде повторено и в източния модул на моста. Целта е мостът, който иначе е много здрав, да бъде освежен отгоре и встрани и да ни служи още много години, каза кметът.IMG_5152
Двете бронзови птици с размах на крилете 1.60 метра ще „кацнат“ по диагонала на моста – тази от север ще гледа към градинката до библиотеката, тази от юг – към градинката пред прокуратурата. Идеята е диагоналите да са обратни на тези с лъвчетата на моста пред пощата. Орлите са вече готови, изработени са в леярна в София по проект на проф. Стефан Лютаков, който вече няколко години води със свои студенти скулптурни пленери в Разград и техни произведения има в почти всички градинки на града.
След като вчера на площада до Часовниковата кула, на мястото си, но на по-висок постамент, се появиха двете „пишкащи момченца“, идната седмица на новата чешма до Общинския културен център на масивна верига, закачен на три точки, ще грейне релефният герб на Разград. А вероятно в първите дни на септември, на мястото си ще се завърне след реставрация и освежаване в София момата от чешмата. Да, Момина чешма ще остане на старото си място, а на подготвяния й по проекта за ремонта на центъра на Разград „нов адрес“ пред „Ванеса“-та и „Корнер“-а на бул. „България“, ще се появи цветна водна каскада.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.