Панаирът на киселото мляко – трите различни юлски дни на Разград

С благослов и тържествен водосвет започна днес XV Панаир на киселото мляко и Фестивал на народните традиции и художествените занаяти.
Пъстрото множество на площада пред Общинския културен център видя ритуал по заквасване на кисело мляко, представено от артистите на Капанския ансамбъл. До кмета на Разград д-р Валентин Василев и заместниците му, председателят на ОбС Надежда Радославова, областният управител Манол Кившанов и заместниците му, бяха и официалните лица от градовете побратими на столицата на Лудогорието: от Слобозия и Кълъраш в Румъния и истанбулския квартал Авджилар. А мадам Прието доведе от Шалон ан Шампан пъстра група туристи – нови приятели на Разград.IMG_3985
След това пред публиката с мъничка част от това, което ще покажат в първия от вечерните концерти в панаирната програма, се представиха фолклорните състави от Аржентина, Мексико и САЩ. Довечера с тях на сцената на Ларгото ще бъде и Капанският ансамбъл.
Кметът приветства всички с гостоприемното българско „Добре дошли!“, пожела им три незабравими дни в Разград, красиви спомени и много нови приятели.
А веднага след това мъже, жени и деца от различни краища на света се понесоха, макар и неумело, но хванати и символично за ръце, в ритъма на българско право хоро.IMG_4037
Минути след тържественото откриване на Панаира и Фестивала своя час имаха и петима „ловци на мигове“ от клуба на разградските фотолюбители. Авторската изложба на Антон Атанасов, Антон Анастасов, Петя Радкова, Даниела Куманова, Танер Тусчиев, Радмил Гецов и Румен Краев „Лицата на Панаира на киселото мляко“ е подредена и може да бъде видяна в стъклената зала на Художествената галерия „Проф. Илия Петров“.IMG_4057
Празникът продължава днес след обяд в 17.30. Точно в този час ще бъдат обявени „Млечните войни“ – един от новите моменти в панаирната програма. В битките ще се включат отбори от публиката.
В 19 часа край фонтаните в центъра е началото на конкурса за избор и коронясването на Кралицата на Панаира на киселото мляко. IMG_4008Точно в 20 часа тя и подгласничките й в красив файтон ще поведат празничното дефиле по улиците на Разград към сцената на Ларгото. Началото на концерта на фолклорните състави е от 20.30 часа.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.