Очни операции с най-модерна апаратура правят в разградската болница

Жителите на Разград и региона няма нужда вече да ходят в съседни градове за очни операции, съобщи изпълнителният директор на МБАЛ „Св.Иван Рилски” д-р Марин Керчев. От миналата седмица в очното отделение тук се прави хирургия на XXI век – с най-модерна апаратура и от висококвалифициран специалист.OLYMPUS DIGITAL CAMERAРъководството на болницата е осъществило в рамките само на шест месеца проекта си „Модерно очно отделение”. За целта първо е бил привлечен добре обучен очен хирург, който ще предаде своя опит и ноу-хау на тримата млади и амбициозни лекари в отделението. Това е д-р Ивелина Стефанова, която е дошла от русенската болница „Медика”, след като е дала съгласието си да бъде назначена за началник на отделението. Д-р Керчев е решил да насочи инвестиции първо към очното отделение, тъй като в региона има много застаряващо население с тежка патология в тази област, а и няма дете, което също да не се нуждае от очни прегледи.
Новата апаратура и техника е съобразена изцяло с изискванията на д-р Стефанова, която е амбициозен и висококвалифициран млад човек с много операции зад гърба си. Специализирала е в Университетска болница „Св.Ана” при академик Василева – най-добрият специалист в тази област в България.
Инвестицията е от около 150 000 лв., 50 000 от които са собствени средства за болницата. Отделението вече разполага с нов авторефрактометър, кератометър, биомикроскоп, нова операционна маса и друга прецизна диагностична техника. Най-скъпият апарат за очна хирургия на японска фирма за над 100 000 лв., е предоставен на болницата безвъзмездно. Той е от най-ново поколение, от 2015 година. С него вече се извършват безкръвни безшевни операции по най-модерен способ. Чрез преговори е постигнато и намаление на цената на вътреочните лещи, които се заплащат от пациента, а самата операция се поема от Здравната каса. Така например, меката леща е на цена от 500 лв., която е най-ниската в околността, съобщи д-р Стефанова.
Пред журналисти бе направена операция с новия апарат на пациент от Търговище. Миналата седмица са били извършени първите 6 операции, като има записани още 7 пациенти за следващата седмица. Не е задължително пациентът да бъде насочен от специалист, личният лекар също може да издаде талон №7, с който пациентът може да бъде хоспитализиран в болницата, обясни д-р Стефанова.
„Бих желал всяко отделение в болницата да бъде като очното и това е първата стъпка, която осъществихме с тази цел. Визията на нашето управление беше да върнем жителите на Разград в нашата болница и да подобрим качеството на медицинското обслужване. Приоритет за нас е да върнем пациентите чрез по-доброто обслужване тук и те да припознаят тази болница като своя.” – заяви д-р Керчев. Той обеща всеки петък да показва по нещо ново и хубаво, което е направено в лечебното заведение.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.