Официално откриха две нови социални услуги в Исперих

В Исперих се проведе заключителна пресконференция по проект „Интеграция на деца и младежи с увреждания чрез предоставяне на социални услуги в община Исперих“, осъществяван с финансовата подкрепа на ОП „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд.
Официалното откриване на разкритите услуги бе предшествано от прерязване на лентата от народния представител д-р Хасан Адемов, председателя на ОбС Гюнел Мюсреф и зам.-кмета Илиян Дочков.
Ръководителят на проекта Звездица Пенева-Ковачева отбеляза, че вече има решение на Общинския съвет в Исперих, с което издръжката на двата центъра става делегирана държавна дейност и ще са на издръжка на общината.IMG_3309В изградените Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания /ЦНСТДМУ/ може да приема 12 лица и 2 деца за спешен прием, а в Дневния център за деца с увреждания – 24 деца /разделени на две групи те ползват дневни грижи/ и още 24 деца и техните семейства, които ползват почасови услуги от специалистите.
В двата центъра са подбрани и назначени общо 24 човека, от които 6 са външни консултанти: педиатър, психиатър, медицински сестри, психолог, социален работник.
Основна цел е релизиране на устойчив модел за деинституционализация на деца с увреждания, настанени в специализирани институции чрез развиване на нови форми на социални услуги в община Исперих. В посочените специфични цели се откроява моментът за качествена грижа на деца с увреждания чрез прилагане на комплексен подход, ориентиран към индивидуалните нужди на всяко дете и гарантиращ им живот в семейна или в среда, близка до семейната.
Предлаганите услуги ще са от резидентен тип, основани на професионална оценка на нуждите на всяко дете, като ще се насърчават равните възможности за децата с увреждания и техните семейства посредством разширяване многообразието и целенасочеността на социалните услуги.
Обща стойност на проекта е 518 014 лева.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.