От „Армията“ към седмото небе: Само въпрос на време ли е поредната титла на „Лудогорец“

Кръг и нещо след началото, а сезонът в Първа лига изглежда приключил в частта, касаеща борбата за титлата. Прибързано и твърде крайно?

До края на сезона остава още много, но още след първата поява на шампиона „Лудогорец“ на сцената се видя, че нищо не се е променило. И няма никакви основания да се смята, че ще се промени.

Пътят на разградчани към седмото небе и прегръщането на поредната шампионска купа в първенството може да бъдат затруднени единствено при кардинални промени в конкурентите. Началото на първенството показва най-малкото, че те са се забавили – вероятно прекалено много. И макар още да е рано за обобщаващи изводи, изглежда, че седмата титла на „Лудогорец“ е преди всичко въпрос на време.

Два отбора с една цел

Привържениците на ЦСКА често казваха в миналото: „На света има само два отбора – ЦСКА и юношите на ЦСКА“. Същото, но с името на своя любим отбор, казваха и тези на „Левски“. Сега обаче действително има два отбора – „Лудогорец“ и „резервите“ на „Лудогорец“.

Докато шампионите са насочили цялото си внимание в търсене на ново влизане в групите на някой от двата европейски клубни турнира, те успяха с променен състав да извлекат максимума срещу ЦСКА. Първо, спестиха сили, второ, започнаха в Първа лига с победа и, трето – постигнаха я като гост срещу отбора, определян като основния им конкурент.

Георги Дерменджиев направи цели шест промени спрямо мача с „Жалгирис“ (4:1). Това видимо не се отрази отрицателно. За пореден път се видя, че в състава на шампионите понятието „резерви“ е само условно, поне що се касае до Първа лига.

След първото влизане в групите на Шампионската лига клубът съумя да използва огромните приходи и постепенно да завърти колелото. Ефектът на снежната топка направи така, че „Лудогорец“ да е пълен хегемон и през есента да се бори с титулярите за силно представяне в Европа, а с променен състав да държи съперниците си на разстояние в България.

Изяде ли кучето домашното

Мачът с ЦСКА беше напълно равностоен и само грубата грешка на Георги Китанов наклони везните в посоката на „Лудогорец“. До нея двата отбора имаха по едно чисто положение, спасено от вратарите.

Двубоят на „Българска армия“ е знак, че червените в момента имат голямо желание и амбиция да се противопоставят на шампионите, но им липсва най-важното – качеството. Липсва достатъчно широк състав, в който треньорът да може да върти футболистите.

Видимо е също, че не е научен урокът от последните сезони – за да бъде спрян „Лудогорец“, са нужни много промени – спортно-технически и организационни. Притеснителното за преследвачите е, че при всеки следващ пропуснат сезон пропастта с разградчани се увеличава драстично. Показва го и отчетът на „Лудогорец“, който през 2016 г. е вдигнал с около 10 млн. лева парите за заплати в клуба. В основната си част те отиват за задържането на качествените футболисти, а тъкмо тези играчи, условно разделяни на титуляри и резерви, правят така, че интрига в България да няма.

ЦСКА и „Левски“ се редуваха да хвърлят ръкавицата срещу отбора от Разград до миналата година, когато на практика никой не го направи. Сега червените създадоха усещането, че пак ще се борят за титлата. Грешката срещу „Славия“ на старта не е толкова притеснителна за тях, колкото видяното срещу „Лудогорец“. Клубът не направи достатъчно в спортен план, за да подсили отбора си така, че да се опълчи на шампионите.

ЦСКА може да бие тревога и да направи промени – треньорска или свързана с мащабна селекция, но не е ясно дали евентуалният резултат ще дойде навреме.

„Левски“ директно заяви, че работи по план, в който целта е след три години да има шампионски отбор. Сините направиха забележителна селекция, но тя включи привличането на цели 11 нови играчи. Дори отборът да започне да постига резултати, вероятно няма да има нужното постоянство.

Двата водещи отбора продължават да показват, че не са си написали домашното след предните сезони. Спирането на „Лудогорец“ в сезон с 36 кръга е изключително предизвикателство, в което няколко проблясъка са крайно недостатъчни.

Затова и трудно може да се очаква изненада от други отбори. „Ботев“ играе много красиво, има добър колектив, но в дългата надпревара едва ли може да е конкурент.

В този контекст изглежда, че титлата си остава резервирана за „Лудогорец“, а другите могат да се борят да спасяват сезона в турнира за купата. Извод, който, направен след кръг и половина, със сигурност е притеснителен за телевизията, държаща правата за излъчването на мачовете.

Божидар Къртунов

Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.