От април всеки битов потребител може да смени доставчика си на ток

От април всеки битов потребител може да излезе на свободния пазар и да смени доставчика си на ток. Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ прие специална инструкция за начина и реда, по който това да става. Така процесът на преминаване към либерализирания пазар става практически възможен и за бита.
Според инструкцията на енергийния регулатор процесът на преминаване от регулирания към свободния пазар би трябвало да отнеме около месец.
Желанието си за смяна на доставчика потребителят трябва да посочи в електроразпределителното дружество, а документите могат да бъдат внесени, както от самия клиент, така и от упълномощен от него нов доставчик на ток. Ако вече излезлият на свободния пазар потребител реши, че сметките му за ток са се повишили или пък не е доволен от качеството на услугата, той отново може да се върне на регулирания пазар.
В инструкцията се уточнява, че това ще е възможно само за битови и стопански потребители, които ползват ток с ниско напрежение и нямат електромери за почасово отчитане на потреблението. Самият документ е качен на интернет страницата на енергийния регулатор. Публикувани са и необходимите формуляри, които потребителите трябва да попълнят, ако решат да сменят своят доставчик на ток.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.