Отворено писмо до държавата и местната власт: Обединете се в помощ на жертвите

Отворено писмо до зам.-министър-председателя и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, до министъра на правосъдието Христо Иванов и до председателя на Общинския съвет в Разград Милена Цанева приеха днес участниците в кръгла маса на тема „Ролята на институциите за ефективна подкрепа на жертвите на домашно насилие”.
В него се отправят идеи и послания, както и призиви за предприемане на ефективни мерки, повишаващи капацитета на органите за превенция на домашното насилие. На МВР се препоръчва да работи за разкриване на кризисни центрове за жертви от домашно насилие във всички краища на страната, организира широки консултации за оценка на въздействието на прилаганите до момента национални програми за превенция на домашното насилие, да включи всички заинтересовани институции в подготовката на Националната програма за превенция на домашното насилие за 2016 г., да разработи в партньорство с академичната общност и гражданските организации ефективна система за осигуряване на защита, възстановяване и реинтеграция на жертвите от домашно насилие и др. От Министерството на правосъдието се иска да увеличи възможностите на жертвите на домашно насилие да ползват безплатна правна помощ, да подкрепя програми за засилване ролята и ефективността на органите на съдебната власт за приложението на Закона за защита от домашно насилие и др. Общинският съвет пък се призовава да приеме общинска програма за превенция на домашното насилие, да създаде условия за разкриване на Кризисен център в областния град и др.
Кръглата маса бе организирана от Центъра на неправителствените организации в Разград, в рамките на проекта „За силата на закона и гласа на жертвите на домашно насилие”. В дискусионния форум бе споделен на напредъка и предизвикателствата при приложение на ЗЗДН. В него участваха представители на съда, прокуратурата, полицейски органи, социални работници, местни власти, експерти от Консултативния център по проблемите на домашното насилие в Разград. Като основен проблем присъстващите изтъкнаха липсата на кризисни центрове за жертвите на домашно насилие.
/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.