Остри реплики между германските консерватори и социалдемократи още преди преговорите

Консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел и социалдемократите с разногласия по някои въпроси на фона на трупащите се неразрешени въпроси дали те могат да постигнат съгласие за подновяване на коалицията, която управлява страната през последните четири години, информира Ройтерс.
Двете водещи германски партии имат разногласия по въпроси като миграцията и орязване на данъците.
Германските партии все още не могат да сформират правителство близо 4 месеца след парламентарните избори.
Лидерите на двете основни партии ще започнат предварителни разговори на 3 януари, а от 7 до 12 януари са запланувани проучвателни преговори. Но все повече политици вярват, че Меркел може да управлява правителство на малцинството или държавата отива към предсрочни избори.
Заместник-председателят на Германската социалдемократическа партия Торстен Шефер-Гюмбел заяви, че последните коментари на някои консервативни политици са „контрапродуктивни за всяка форма на правителствена формация“ и подчерта, че те хвърлят съмнение върху волята на консерваторите за общо управление.
Гюмбел поясни, че изобщо не е сигурно дали ще бъде сформирана нова коалиция, а също така дали преговорите могат да покажат, че двете партии си имат достатъчно доверие.
„Остава вариантът за правителство на малцинството, въпреки че канцлерът Ангела Меркел призна, че не иска“, каза той в интервю за вестник Passauer Neue Presse.
Гюмбел подчерта, че социалдемократите имат различия с консерваторите по редица теми и отхвърли като „абсурдни“ предложения на консерватори за намаляване на данъците на най-богатите.
Социалдемократите и Християндемократическата партия имат разногласия в областта на здравеопазването, имиграцията, Европа, регулациите на работното място и пенсиите.
Торстен Шефер-Гюмбел отбеляза, че подкрепя призива на парламентарния лидер на социалдемократите Андреа Налес за увеличаване на данъците на най-богатите и приемане на мерки, които да не позволяват на големите компании да укриват данъци.
Но Християнсоциалният съюз, баварският съюзник на Меркел, се дистанцира от позицията на социалдемократите с политически документи, в които призовава за намаляване на корпоративния данък, орязване на социалните помощи за бежанците, по-високи разходи за отбрана и ограничаване на миграцията.
Влиятелният икономически съвет в Християндемократическия съюз съобщи, че ще призове партийните лидери да се насочат към правителство на малцинството, когато се срещнат тази седмица, аргументирайки се, че Германия ще бъде изправена пред „голяма финансова тежест през следващите поколения“, ако социалдемократите настояват да им се прокарат плановете за разходи.
Според съвета Голяма коалиция ще бъде много по-скъпа в дългосрочен план в сравнение с правителство на малцинството.
Експерти алармират, че при нови избори най-много ще спечели крайнодясната партия „Алтернатива за Германия“, която за първи път влезе в Бундестага.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.