Основен и допълнителен пакет медицински дейности – от 1 април 2017 г.

Медицинските дейности може да бъдат разделени на основен и допълнителен пакет от 1 април 2017 г., съобщи заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в интервю за Нова телевизия.
Основният пакет ще бъде свързан с профилактика и ранно откриване на заболявания, диагностика и лечение на лица в спешно състояние, лечение на внезапно възникнали състояния или заболявания, диагностика на травми и отравяния, на заболявания и състояния при деца, бременни и родилки, диагностика на онкологични и инфекциозни заболявания, на състояния и заболявания на трансплантирани пациенти, на всички състояния, възникнали в резултат на внезапна промяна на вече диагностицирано или хронично заболяване.
В допълнителния пакет се предвижда лечение на диагностицирани заболявания, които не водят до непосредствена заплаха за живота или трайно увреждане на здравето и медицинските дейности и може да бъдат планирани във времето без обостряне на стадия на болестта.
Планирането на медицинските дейности в допълнителния пакет може да бъде извършено след като има поставена диагноза, обективна медицинска оценка на състоянието на пациента, на историята на развитието на заболяването и вероятното бъдещо развитие на болестта, да бъде предоставена информация на пациента относно бъдещия планов прием, която да дава възможност за информирания му избор. Отлагането на плановия прием ще бъде различно от досега предвижданото – два месеца, като може да бъде и по-дълго.
„Става въпрос за френска ваксина, която се пакетира в този завод в Турция. Не става дума за качеството й. Прокуратурата ѝтрябва да свърши работа си. Ясна е икономическата и медицинската целесъобразност. Благодарение на намесата на прокуратурата ще се приключат спекулациите по този въпрос. Нека оставим нещата в ръцете на магистратите“, каза Шарков.
„Въпросът със задълженията на болниците винаги е стоял на дневен ред и затова искаме да премахнем търговския им статут“, заяви той.
Cross.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.