Осем разградски гимназисти участваха в Националната доброволческа среща във Варна

Осем разградски гимназисти участваха в Националната доброволческа среща във Варна, съобщиха от пресцентъра на община Разград.

На форума „Лято без риск“ бяха по по двама ученици от ППМГ „Акад.Н.Обрешков“ (Адриана Миленова, Петя Великова), ПТГ „Шандор Петьофи“ (Ивайло Йорданов ,Иван Иванов), ПГИ „Робер Шуман“ (Сезен Юмерова, Милена Георгиева) и ПГХТБТ „Мария Кюри“ (Ерол Раим, Ерхан Раим). Групата водиха Станислава Петрова – секретар на Общинския съвет по наркотични вещества, Миневер Мехмед и Гергана Йорданова –експерти към Превантивно-информационния център по наркотични вещества.

Организатори на срещата бяха община Варна, дирекция „Превенции“, съвместно с Общинския съвет по наркотичните вещества, Местната комисия за борба с трафика на хора, Консултативния съвет по превенция на ХИВ/СПИН и Общинската комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните.

Във форума участваха над 100 доброволци от община Варна и страната – ученици на възраст 15–18 години, ползващи подхода „връстници обучават връстници“ и ангажирани с дейности по превенция на рисковото поведение сред младите хора.

След обръщенията на официалните гости, младежката среща продължи с обучение „Децата и наркотиците“, водено от специалисти за работа с деца от Американската Агенция за борба с наркотиците – ДЕА. Представените от тях данни, сравнителни анализи, негативни мащаби, които предизвиква употребата на наркотични вещества от младите хора, както и добрите примери за личен информиран избор, за лична мотивация при следване на алтернативна на употребата на наркотици, посока, предизвикаха огромен интерес у доброволците. Множество бяха поставените от младежите въпроси към професионалистите от ДЕА, касаещи различни аспекти – от това коя е най-страшната гледка, на която са били свидетели, до това – какво ги мотивира да вършат своята работа, изпитват ли страх, как успяват да се справят с огромното напрежение и др.

Агенцията за борба с наркотиците на САЩ е американска федерална агенция за борба с трафика и употребата на наркотици в САЩ. Съединените щати работят в тясно сътрудничество с международни партньори – като колегите си от ГДБОП и българската агенция „Митници“, за да спрат трафика на наркотици, парите от наркотици и да арестуват трафикантите.

Програмата на доброволческата среща продължи с подготовка на кампанията „Лято без риск“. В рамките на около 2 часа доброволците, разпределени в малки групи, коментираха целите и дейностите на кампанията в различните ѝ направления: „Синьо сърце“, „Кажи „Не на дрогата!“, „Не шофирай, ако си пил!“, „Пазя себе си, пазя и теб!“, целевите групи, до които искат да достигнат, посланията, които да им отправят и т. н.

На доброволческата среща имаше демонстрация за откриване и задържане на наркотични вещества от служители на школата за обучение на митнически кучета в Балчик. Пред доброволците и придружаващите ги експерти, специалистите от школата в Балчик разказаха кога е създадена школата за обучение на митнически кучета и затова, че по отношение обучение на кучета, школата работи в партньорство с ГДБОП, затворите, полицията; какво обучение преминават кучетата; как не толкова породата им има значение, колкото уменията им за откриване на наркотични вещества; онагледиха различния тип поведение на кучетата (индикативно или пасивно), съобразно ситуацията, в която биват използвани; споделиха интересни факти по отношение количества задържани наркотични вещества с помощта на митнически кучета; отговориха на многобройните въпроси на доброволците.

/e-Razgrad/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.