Оранжев код за опасност от много силни пожари в Лудогорието

Жълт код за много високи температури е обявен днес в 15 области от страната. Остава и предупреждението за опасност от възникване на пожари.
Оранжевият индекс за пожароопасност покрива цялата страна: областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Русе, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Варна, Бургас, Хасково, Кърджали, Пловдив, Стара Загора, Габрово, Ловеч, както и части от Благоевград, Перник, Област София, София, Пазарджик. Оранжевият индекс на пожароопасност означава, че са възможни много силни пожари с частично или пълно въвличане на дървесните корони. Предните фронтове на пожарите е невъзможно да бъдат овладени от наземни екипи. Налагат се въздушни атаки със забавящ агент (retardant), за да се атакуват успешно предните фронтове на пожарите.
Най-рисково е в централна северна България, Югоизточната част от страната, както и отделни райони от Тракийската низина около Пловдив и Пазарджик, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
Червен код на пожароопасност е обявен за област Ямбол и в някои части от Сливен, Стара Загора, Хасково, Велико Търново, Бургас, Плевен, Кърджали, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и Враца. Това сочи справка на официалния сайт на НИМХ. Червеният код е предупреждение за възможни бързо разпространяващи се много силни пожари с въвличане на дървесните корони. Пожарите са трудни за овладяване. Действията по погасяване са ограничени само по фланговете на пожара. Възможни са само индиректни действия, насочени срещу предните фронтове на пожарите. Максималните температури ще са между 31° и 36°, в София 31-32°. /КРОСС/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.